Приключи арбитражното дело, образувано по иск на българския Гаранционен фонд

...
Приключи арбитражното дело, образувано по иск на българския Гаранционен фонд
Коментари Харесай

България спечели арбитражно дело за застрахователната компания Олимпик

Приключи арбитражното дело, формирано по иск на българския Гаранционен фонд против Гаранционния фонд на Кипър пред Съвета на бюрата по отношение на банкрута на застрахователната компания " Олимпик ", заяви Гаранционният фонд.

Основното умозаключение в арбитражното решение е, че Конвенцията от 1995 година за правото на декаданс сред гаранционните фондове е използвана по случая, надлежно кипърският Гаранционен фонд е виновен във връзка с застрахователните контракти, подписани посредством българския клон на " Олимпик ".

Решението на арбитъра е първата значима стъпка в процеса по обезпечаване на опция жителите, които имат вземания по застрахователни контракти, подписани посредством българския клон на застрахователна компания " Олимпик ", да получат компенсации, написа в известието.

След удостоверение, че кипърският Гаранционен фонд ще се съобрази с решението на арбитъра, като идващ стадий следва провеждането на договаряния за разработване и подписване на техническо съглашение, с което да се уредят процедурите и механизмите по разплащанията. Те плануват разплащанията по вземанията да бъдат осъществявани от българския Гаранционен фонд, а изплатените от него суми да бъдат възстановявани от страна на кипърския Гаранционен фонд.

Доколкото обсегът на конвенцията е стеснен до произшествия, зародили на територията на България, българският Гаранционен фонд ще има право на възобновяване и на разноските си към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи по системата " Зелена карта ", в случай че случаите, по отношение на които са изплатени суми на компенсационни органи, са зародили в България.

До арбитражното дело се стигна, откакто кипърският Гаранционен фонд отхвърли да признае приложимостта на Конвенцията за правото на декаданс сред гаранционните фондове от 1995 година и надлежно да поеме отговорност във връзка с застрахователните контракти, подписани със застрахователна компания " Олимпик " - клон България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР