Приключението на Григор Димитров, наречено US Open 2019, продължава с

...
Приключението на Григор Димитров, наречено US Open 2019, продължава с
Коментари Харесай

Григор Димитров се завръща под прожекторите с мач срещу Федерер

Приключението на Григор Димитров, наречено US Open 2019, продължава с мач против Роджър Федерер на фаза четвъртфинал. След сложни месеци, белязани от срив в играта и ранглистата, българският тенисист ознаменува завръщането си с постигане до четвъртфинал в Ню Йорк, където ще срещне точно Маестрото.

Двубоят сред двамата ще от вечерната сесия на следващия спортен ден и няма да стартира преди 2 часа след среднощ. Срещата не Федерер и Димитров е последна от програмата на корт " Артър Аш стейдиъм ".

" Голямото завръщане на Димитров под прожекторите ще бъде на най-голямата тенис сцена против една от най-големите фигури в спорта. Какъв по-добър мотив ", написа в превюто си за мача уеб страницата на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP).

Това е едвам вторият четвъртфинал на Димитров през 2019 година, като първият беше още през януари на шампионата в Бризбейн. Българинът записва най-хубавото си показване на US Open, където дотук игра два пъти осминафинал (2014 и 2016).

С достигането си толкоз напред в конкуренцията Димитров ще направи и огромен скок в ранглистата. Дотук той има обезпечени 360 точки за международната класация, което му обезпечава завръщане в Топ 50 на света. Българинът стартира US Open на 78-о място, само че към този момент прави скок от 36 позиции.

В деветия спортен ден на шампионата има още три мача. В следобедната сесия са мачовете Елина Свитолина - Джоана Конта и Стан Вавринка против Даниил Медведев. Преди Димитров и Федерер на корта във вечерната сесия излиза Серена Уилямс против китайката Ванг.
Представянето дотук

Бившият №3 стигна до четвъртфиналите в Ню Йорк след победи над Андреас Сепи, Камил Майхжак и Алекс Де Минор. Димитров загуби сет в първата си среща, само че във всеки идващ дуел повишаваше равнището си. Той изигра и с един мач по-малко, откакто противникът му във втори кръг Борна Чорич се отхвърли заради контузия.

Според Димитров досегашните му мачове нямат нищо общо с идното тестване.

" С оглед на предходните ми мачове с Роджър през годините няма нещо, което да ме прави любимец, само че обстановката е такава. Оценявам къде съм сега и през какво минах, само че не мога да предположа какво ще се случи. Развълнуван съм от новите провокации, несъмнено ", сподели българският тенисист.

Федерер стартира похода си към шеста купа в Ню Йорк с победа над индиеца Сумит Нагал, когато даже загуби сет. След това Маестрото се оправи с Дамир Джумхур, Даниел Еванс и Давид Гофен. Подобно на Димитров той увеличи доста равнището си в последните си два мача, само че и противниците му не бяха на висота.

 Григор Димитров се завръща под прожекторите с мач против Федерер
© Reuters

" Григор е мой другар и аз съм благополучен, че той се завръща на положително равнище. След купата му в Синсинати и тази на финалите в Лондон нещата не се развиха доста добре. Мачът е доста огромна опция за него след проблемите, които имаше ", сподели Маестрото за Димитров.

Двамата постоянно са сравнявани един с различен, а съгласно Федерер няма по какъв начин да има по-сходни стилове, когато те са дружно на корта.

" Когато сме на корта е мъчно да има по-сходни стилове. Мисля, че и двамата доста се любуваме да играем един против различен. Досега имам триумф против него, само че това е нов мач против нов Григор сигурно ", добави Федерер.

Обратно в Ню Йорк след 4 години

" Бейби Федерер " - по този начин Григор Димитров стана прочут в тенис средите при започване на своята кариера, като неведнъж беше сравняван с швейцареца. През годините двамата станаха близки освен като игрови жанр, само че и в връзките си.

Федерер беше един от хората, които дадоха подтик в кариерата на българина с показателен мач сред двамата точно в Ню Йорк през 2015 година Срещата сред тях в " Медисън скуер гардън " ознаменува прекосяването на Димитров в организацията на Маестрото Team 8, което му донесе и доста спонсорски контракти.

Впоследствие пътищата им се разделиха, с цел да се пресекат още веднъж в Ню Йорк.

Фотогалерия: Емоциите на Григор Димитров при следващата победа на US Open >

Дотук в съперничеството им Федерер има цялостно преимущество - седем побед против нито една за Димитров. На равнище Голям шлем салдото е 2:0 в интерес на швейцареца, като мачовете им бяха на Australian Open 2016 и " Уимбълдън " 2017.

Последният мач сред двамата противници беше през февруари 2018 година, когато на финала в Ротердам Федерер победи българина с 6:2, 6:2 единствено за 55 минути.

Мачовете сред Федерер и Григор Димитров
2013 година Базел (1/4-финал): Федерер - Димитров 6:3, 7:6 (2)
2014 година Базел (1/4-финал): Федерер - Димитров 7:6 (4), 6:2
2015 година Бризбейн (1/2-финал): Федерер - Димитров 6:2, 6:2
2016 година Бризбейн (1/4-финал): Федерер - Димитров 6:4, 6:7 (4), 6:4
2016 година Australian Open (3-и кръг): Федерер - Димитров 6:4, 3:6, 6:1, 6:4
2017 година " Уимбълдън " (1/8-финал): Федерер - Димитров 6:4, 6:2, 6:4
2018 година Ротердам (финал): Федерер - Димитров 6:2, 6:2

Всичко, което би трябвало да знаете за: Мачовете на Григор Димитров (1073)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР