Приказки от Горната и Долната земя“ на страстната пътешественичка Изабела

...
Приказки от Горната и Долната земя“ на страстната пътешественичка Изабела
Коментари Харесай

Страстна пътешественичка разказва за Русия и Ушуая

„ Приказки от Горната и Долната земя “ на буйната пътешественичка Изабела Шопова / “Колибри “/ има премиера на 5 юли в Каза либри. След „ На изток – в парадайса “, „ На запад от парадайса “, „ На юг от разсъдъка “, „ Подир сянката на кондора “ и напълно апропо, „ Самоучител за предумишлено ликвидиране на скуката “, авторката разказва странстванията си по света, който не е серпантина да кръстосва в продължение на десетилетия. Заедно с щерка си Бояна, която с обич назовава „ подрастващото “ и „ постоянно гладното “, обикалят Горната земя – Русия от 2009 година с безумната ѝ администрация и хубостта на московските ѝ църкви, Поднебесната империя – тук са Хонконг и комунистическия китайски „ парадайс “, демократичната Ниска земя, където майка и щерка вършат безрезултатен упоителен опит.


-->
Десет години по-късно ги виждаме в Чернобил, за който Изабела написа поразителен пътепис. През 2015 година пътешественичката прекосява Долната земя – Буенос Айрес с футбола, тангото и живописните си улици, супердолния завършек на Аржентина и на планетата, Ушуая, с цел да преброди по-късно южните островни земи Нова Каледония, Роторуа, Вануато, Нумея, Маре… Преди да се завърне в Бризбън и във времето и да ни опише за своята Австралия и нейните уроци по благополучие.

Родена във Варна, Изабела Шопова е писателка със забележителна фикция, искрящо възприятие за комизъм и неукротим блян за превъзмогване на кодирани в човешката природа страхове. Неслучайно има зад тила си няколко бестселъра, „ очарователно разколебани на границата сред пътеписа и приключенския епос “ и строго съобразени със препоръките в нейния „ Самоучител за предумишлено ликвидиране на скуката ”. Първата й книга носи заглавие „ На изток – в парадайса ” и споделя за живота в Нова Зеландия, Страната на дългия бял облак, както я назовават, където Изабела емигрира през 2002 година. После идва ред на Австралия, ситуирана „ На запад от парадайса ”. (Научихме по какъв начин се готви артишок, що е то Куинсландър, къде зимуват крокодилите и още доста фундаментални обстоятелства за битието и мирозданието.) „ На юг от разсъдъка ” свидетелства, че двайсет лета след началото на третото хилядолетие Антарктика си остава химеричен резерват, територия с митичен ореол. Книгата е наситена с духовити описания, шокиращи обстоятелства и рискови прекарвания. А „ Подир сянката на кондора " е роман за епично, двумесечно, кошмарно-комично, 6000-километрово пътешестване по гръбнака на Южните Анди, от Сантяго де Чили, през Боливия, Перу, Еквадор и Галапагос, до Богота, Колумбия. Без маршрут, проект и резервации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР