Приходите на компаниите от аутсорсинговия отрасъл са регистрирали среден растеж

...
Приходите на компаниите от аутсорсинговия отрасъл са регистрирали среден растеж
Коментари Харесай

20% скок на аутсорсинг индустрията у нас през 2018 г.

Приходите на фирмите от аутсорсинговия бранш са записали междинен напредък от 15,5% за интервала сред 2014 и 2018 г ., оповестява money.bg. За последната година той е достигнал 19,5%, до 2,4 милиарда евро , според данните на " Годишния отчет за промишлеността ", обхващащ 583 компании от цялата страна и оповестен от Асоциацията за нововъведения, бизнес съвършенство, услуги и технологии (AIBEST), както е новото име на Българската аутсорсинг асоциация.

По този метод секторът образува 5,2% от Брутният вътрешен продукт на стопанската система на страната, като прогнозата е през идващите четири години делът му да се усили до 0,2%, а постъпленията да набъбнат двойно, до 4,8 милиарда евро.

Ако сметнете какъв брой души са минали през аутсорсинг промишлеността се вижда, че тя е най-големият университет в България, съобщи ръководителят на борда на шефовете на AIBEST Илия Кръстев при представянето на отчета. Ние сме промишленост на знанието, което минава в стопанска система на знанието, означи още той. Към края на 2018 година в бранша са били заети 73 694 души, от които над 66 000 са били на цялостно работно време. Това е растеж от 9% на годишна база, като броят на работещите се повишава с постоянен ритъм през последните години.

Аутсорсинговите компании са формирали 8,5% от всички разноски за заплати в страната, което е 4% растеж по отношение на година по-рано, а прогнозата е през идващите три години той да доближи 80 000 души. Най-голям дял от платените хонорари е образуван от споделените центрове за услуги , където възнагражденията са възлизали на 12,3 млн. евро, което е пет пъти над междинното за промишлеността. Това съответствува и с двукратния растеж на броя на бизнесите от този подсектор през миналата година.

Правим повече с по-малко - приходите порастват два пъти по-бързо от броя на хората, уточни Кръстев. Същевременно той установи, че с помощта на това облагите в бранша порастват с впечатляващите 57,4% на годишна база, като по този начин се обръща наклонността на спад, наблюдаваща се през предходните две години. Така общите облаги на фирмите са достигнали 174,3 млн. евро през миналата година. Най-голям дял от тях е формирало аутсорсването на бизнес процеси с 61,4%, като в този подотрасъл облагите порастват повече от двойно по отношение на 2017 година

От асоциацията показват, че въпреки София да е безспорен водач като брой регистрирани компании с общо 476 такива, някои от други градове в страната също се трансформират в привлекателни дестинации за аутсорсинг фирмите.

Пловдив и Варна са местоположения, към които от ден на ден компании имат интерес, уточни Кръстев. Според него заради тази причина Варна е догонила Пловдив като брой дейни компании. Броят на бизнесите, регистрирани в двата града, са надлежно 32 и 34.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР