Приготвянето на зимнина започва още от пролетта и продължава до

...
Приготвянето на зимнина започва още от пролетта и продължава до
Коментари Харесай

Българка разпраща хиляди буркани с туршия из Европа

Приготвянето на зимнина стартира още от пролетта и продължава до късна есен. Полина Василева от видинското село Покрайна прави тъкмо това - стотици буркани със сладка, компоти и туршии. Готовата продукция обаче праща в чужбина.

Над 1000 буркани с лютеници, сладка и консерви е съумяла да подготви Полина Василева. Към наследените от майка си предписания, добавила и научените в Италия, тъй като до скоро живеела в чужбина.

Посреща ни с национална носия от нейния край.

Така са ходили нашите баби, нашите прабаби. Това към този момент се е изгубило в нашето бъдеще И просто желаех нещо да върнем обратно.

Запомнила е и от рецептите на бабите.

Ето да вземем за пример тези лютички са тука от нашия край. Тази е направена единствено от печена чушка със сирeне. В другата имаме печена чушка, домат, морков, наследник домат. Всичко това е приготвено, печено, мляно.

Приготовленията за зимата почнали от ранна пролет и траяли до скоро.

Първо започнахме с компотите - от ягоди, от череши, от вишни, ябълка…После почваме с лютеничките, с туршиите. Имаме ужасно много- три, четири типа имаме туршия. После почваме сладката и така…. Последно приключваме с киселото зеле… Всеки ден се понечвам с нещо да права… То е рязане, приготовление на буркани.

Повечето от консервите и сладката са с артикули от личната градина.

Всичко е домашно. Нямаме никаква химия в тях. Абсолютно чисто и натурално.

Обикновено на Полина помагал брачният партньор и, само че в този момент се наложило сама да се оправя. За приготвянето пособия й майка ѝ, само че с упътвания по телефона, тъй като и тя от години е в чужбина.

Полина не записва рецептите. Харесва й да прибавя и по нещо от себе си. Тънкостите е подготвена да показа с приятелки, само че не всичко.

Доста не споделям, тъй като въпреки всичко най-сладката рецепта тя би трябвало да си остане у дома, вкъщи. Има предписания, които не ги споделям. Вкусват яденото и се чудят какво има в него, само че има нещо, което не могат да познаят.

Повечето от бурканите изпраща в чужбина - Австрия и Италия, където са майка й, брачният партньор и две от сестрите.

Изпращаме. Те ми изпращат. Аз адресирам. Домашното, по-хубаво от домашното няма. Примерно моята сестра, която е в Австрия, на нея изпращаме кисело зеле, сухи чушки, лютенички туршии.

Харесва домашния уют и желае трапезата ѝ да е споделена.

Най-вкусно е, който цялото семейство е събрано към масата, а както ние сме разпилени, ние се включваме по камера. Сядаме. Винаги се реди масата. Виждаме се и тогава сядаме да вечеряме или да обядваме.

Надява се скоро огромното ѝ семейство да се събере още веднъж вкъщи в Покрайна.

Репортер: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР