Прието е да споделяме с близки хора, но някои деца

...
Прието е да споделяме с близки хора, но някои деца
Коментари Харесай

3 причини защо децата имат тайни от родителите

Прието е да споделяме с близки хора, само че някои деца не бързат да откровеничат даже с мама или баща. Всички хора би трябвало да имат персонално пространство. Често споделяме тези думи, имайки поради себе си или различен възрастен.

Но когато става дума за деца, идва на дневен ред правото на притежателя, а думите за персоналното пространство изчезват някъде зад хоризонта.

Защо децата имат секрети, които не желаят или не бързат да споделят с родителите си, приказва психологът Олга Романив.
Когато само че бял свят се появява дете, това не е просто малко създание, а персона – ярка, невероятна, особена. Дори в най-ранните си години детето може да покаже темперамент: постоянно, или противоположното – рядко да плаче, да се държи умерено през петте минути, когато не е с родителите си, или пък да бъде прекомерно настойчиво.

А чертите на характера оказват помощ на детето да построи връзките си с мама и баща и обкръжаващите го. Но от родителите зависи какъв брой близки ще бъдат с дребното, ще бъде ли то искрено с тях или ще има секрети.

Не би трябвало да се не помни, че пораствайки, детето възприема мощно разликата в поколенията, изключително във връзка с родителите си. То усеща остро недоумение от тяхна страна, което е една от главните аргументи да пази секрети от тях. А самите секрети най-общо могат да бъдат сложени в няколко категории:

1. Тайни от възприятие на виновност
Ако детето не може да каже какво му харесва, с какво желае да се занимава, къде желае да учи и какво желае да реализира в бъдеще, то стартира да крие своите фантазии и действия. Именно по тази причина родителите не би трябвало да го принуждават да учи това или това или да избере съответна специалност.

Към тази категория могат да се отнесат увлеченията и неприятните оценки. Не настройвайте детето против себе си в желанието си да го извършите първенец, като прибирате играчките, слагате го над учебниците и му се карате всякога, когато получи неприятна оценка. Детето ще се затвори, ще престане да приказва за учебно заведение и оценки, за него тази тематика ще стане равносилна на нощен призрачен сън.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР