Приетият от грузинският парламент вчера на първо четене нов закон

...
Приетият от грузинският парламент вчера на първо четене нов закон
Коментари Харесай

ЕС отправи остро предупреждение към Грузия заради закона за чуждестранните агенти

Приетият от грузинският парламент през вчерашния ден на първо четене нов закон за " задграничните сътрудници " е доста неприятно развиване за Грузия и нейния народ. Това се показва в изказване на висшия представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел, представено от Българска телеграфна агенция.

В този тип законът може да окаже вцепеняващ резултат върху гражданското общество и медите, и да донесе негативни последствия за грузинците. Този закон е несъответстващ с полезностите на Европейски Съюз, прибавя Борел.

Законът, подсилен от ръководещата партия " Грузинска фантазия ", ще изисква всички юридически лица и медии, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " задгранични сътрудници " или ще бъдат изправени пред обилни санкции.
Критиците споделят, че това припомня на закона от 2012 година в Русия, който от този момент е допълван и разширяван, с цел да се употребява за угнетяване на несъгласните с режима на Владимир Путин. Грузинската полиция употребява нощес сълзотворен газ, водни струи и гумен патрони, хиляди протестиращи в центъра на Тбилиси, откакто Народното събрание одобри на първо четене проектозакона.

По думите на Борел законът опонира на декларираната от Грузия цел за присъединение към Европейски Съюз, подкрепена от огромно болшинство от грузинските жители. Окончателното приемане на закона може да има съществени последствия за връзките ни, предизвестява той.

 Грузинци нахлуха в Народното събрание поради проектозакон за Грузинци нахлуха в Народното събрание поради проектозакон за " непознатите сътрудници "

Европейски Съюз настоятелно приканва Грузия да съблюдава своя ангажимент за поощряване на демокрацията, върховенството на закона и правата на индивида. Европейски Съюз напомня правото на хората на кротичък митинг, се добавя в изказването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР