Приемът по Временната рамка за преодоляване на последствията от войната

...
Приемът по Временната рамка за преодоляване на последствията от войната
Коментари Харесай

Министър Гечев: От следващата седмица земеделците могат да кандидатстват за помощ от 426 млн. лева

Приемът по Временната рамка за превъзмогване на следствията от войната в Украйна ще стартира идната седмица. Тогава ще започва и подаването на документите за отстъпката за газьола. Това сподели министърът на земеделието Явор Гечев по време на Консултативния съвет по отглеждане на животни, оповестяват от отрасловото ведомство.

Той посочи, че разпределението на средствата ще се прави на база данни за стопаните от 2022 година, с което се цели да се стъпи на най-актуална информация.

По думите му по-късно всички данни би трябвало да бъдат обработени, а заплащанията ще стартират, когато всички досиета бъдат прегледани.

Аграрният министър заяви още, че се чака през днешния ден в границите на съвещанието на УС на Държавен фонд „ Земеделие “ да се вземе решение какъв брой дни да бъде кандидатстването.

Министър Гечев и представители на НАЗ разискаха ограничения за гарантиране на хранителната сигурност и засилен надзор при вноса на зърно

Той напомни, че в деня, когато Европейската комисия нотифицира помощта, бе признато и постановлението на Министерския съвет за обезпечаване на спомагателни средства към бюджета на ДФЗ.

„ Държавните институции ще създадат всичко допустимо, с цел да се усъвършенства работата, тъй като знаем какъв брой е значимо в тази сложна година земеделците да бъдат подкрепени “, сподели министърът.

Основна тематика на Консултативния съвет бе работата по Стратегическия проект. Министър Гечев напомни, че има значително мнения по него и предстоят срещи по другите ограничения.

„ В идващите седмици ще работим предпочитано по Плана, като преди изпращането му ще проведем и Тематична работна група “, осведоми той.

И обясни, че би трябвало да се изчистят някои екологични схеми, като се води деен разговор с Министерството на околната среда и водите за разискване на проблемите, в това число при пашуването в предпазените територии.

„ Готови сме да изработим законовите рамки, нужни за използване на Стратегическия проект “, изясни министър Гечев.

Той посочи, че има догадка Първи и Втори дирек да бъдат импортирани поотделно, само че се работи целеустремено за изпращането му в целокупност.

Според него е нужно след одобряване на Стратегическия проект бързо да се изработят всички ограничения и да има график за приема, с цел да имат фермерите най-малко 6-7 месеца да се приготвят.

Земеделският министър означи, че през ноември и декември би трябвало да има цялостна осведомителна акция по ограниченията.

„ Надявам се при реализацията й да работим в тясно съдействие с Вас, с цел да може на понятен език да достигнем до допустимо най-широк кръг от хора “, съобщи министърът пред участниците.

По време на срещата стана ясно, че до дни ще бъде възобновена активността на ВетИС. Членовете на Консултативния съвет подчертаха, че неработещата система им основава редица усложнения и допълниха, че би било добре някой да понесе отговорност за това.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР