Приемането на подобна декларация на фона на годишнина от Илинденско-Преображенското

...
Приемането на подобна декларация на фона на годишнина от Илинденско-Преображенското
Коментари Харесай

Доц. Наум Кайчев: Приетата в РСМ резолюция е манифест на македонизма

Приемането на сходна декларация на фона на годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, вълнуващо събитие за всички нас, не е знак на оптимизъм ... Тази резолюция е манифест на македонизма. Там се приказва с кодови думи, които за следващ път заявяват претенциите на Скопие върху цялата историко-географска област Македония ”. 

Това разяснява в предаването „ Събота 150 ” историкът и посланик доцент Наум Кайчев, заместник-председател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония. 

Парламентът на Република Северна Македония одобри резолюция за позициите на страната в договарянията с България. Текстът беше препоръчан от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която сама назовава резолюцията „ алените линии “ на Скопие по отношение на България.

„ Македонският език е македонски, обособен и друг от другите. Македонският народ има просвета и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва ”, написа в обществените мрежи заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски. В резолюцията се упорства „ договарянията да се водят на равноправна и кардинална основа при наложително съблюдаване на интернационалното право, без никакви условия от едната или другата страна и при ценене достолепието на македонския народ ”. 

Българското външно министерство изрази в известие до медиите разочарованието си от резолюцията, а София ще изчака обнародването на текста ѝ, с цел да може деликатно да я проучва от позиция на съвместимостта с подписания и утвърден от Народното събрание в Скопие двустранен Договор за другарство, добросъседство и съдействие. В известието се споделя още, че за България е изцяло недопустимо посредством сходни актове да се стимулира или оправдава неизпълнението на двустранния контракт.



 



Доц. Наум Кайчев уточни, че признатият текст в Скопие не способства за европейската вероятност на РСМ

Интервюто с доц. Наум Кайчев можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР