Приемането на добавки с витамин Д може да помогне за

...
Приемането на добавки с витамин Д може да помогне за
Коментари Харесай

Приемът на витамин Д може да помогне за предпазване от деменция

Приемането на добавки с витамин Д може да помогне за предотвратяване от деменция, сочат данните от широкомащабно изследване, представено от електронното издание Юрикалърт.

Учени от университетите в Калгари, Канада, и в Ексетър, Англия, изследват връзката сред добавките с витамин Д и болестта. В изследването вземат участие повече от 12 388 души, включени в американския Национален координационен център за заболяването на Алцхаймер, като междинната им възраст е 71 години и при включването им не страдат от деменция. От тях 37 % (4637 души) одобряват добавки с витамин Д.

Екипът открива, че приемането на препарата е обвързвано с по-дълъг живот без деменция, заяви Българска телеграфна агенция. Освен това случаите на диагностицирани с деменция измежду групата, получаваща витамин Д, са с 40 % по-малко. От цялата извадка 2696 души развиват деменция за 10 години, като 2017 (75 процента) от тях не са приемали витамин Д, преди да им бъде сложена диагнозата.

" Знаем, че витамин Д въздейства на мозъка по метод, който може да има отражение за понижаване на деменцията, само че до момента проучванията даваха спорни резултати. Констатациите ни дават значима визия за групите, които могат да бъдат особено ориентирани към банкет на добавки с витамин Д. Като цяло открихме доказателства, които допускат, че по-ранният банкет на препарати може да бъде изключително потребен ", преди да стартират първи признаци за когнитивни проблеми, споделя професор Заинор Исмаил от университета в Калгари, който управлява проучването.

Данните демонстрират, че витамин Д е ефикасен при всички групи, само че резултатите са доста по-големи при дамите, в сравнение с при мъжете. Освен това въздействието му е по-голямо при хора с естествени когнитивни качества спрямо тези, които оповестяват за признаци на леки нарушавания  – промени, които са свързани с по-висок риск от деменция.

" Предотвратяването на деменцията или забавянето й е извънредно значимо поради възходящия брой на наранени хора. Но в този момент се нуждаем от клинични изследвания, с цел да потвърдим това ”, споделя  д-р Байрън Крийс от университета в Ексетър, който е съавтор на проучването. Той отбелязва, че са нужни клинични изследвания, с цел да бъдат доказани резултатите.

Резултатите са оповестени в профилираното издание " Alzheimer`s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР