Приемане на наличието на антитела като доказателство за преболедуване на

...
Приемане на наличието на антитела като доказателство за преболедуване на
Коментари Харесай

Омбудсманът: Трябва да има безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела

Приемане на съществуването на антитела като доказателство за преболедуване на коронавирусна зараза и обезпечаване на безвъзмездни антигенни проби – тези рекомендации е изпратила омбудсманът Диана Ковачева до здравния и обществения министър по отношение на новите ограничения за битка против разпространяването на ковид и правата на жителите.

В рекомендацията до министър доктор Стойчо Кацаров омбудсмана изиска да бъде регламентирана опция, с изключение на с дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за преболедуване, жителите да могат да потвърждават, че са прекарали болестта и въз основа на серологично проучване за антитела против COVID-19 или различен научно валидиран способ, включително проучването на T-клетъчен имунитет.

Диана Ковачева упорства от влизането в действие на заповедта да бъде основана организация за обезпечен достъп на жителите до безвъзмездни бързи антигенни проби и издаването на зелен документ.

Също по този начин омбудсманът желае да бъдат регламентирани облекчения за хората с медицински противопоказания за имунизация, работещи в обекти, за които е въведено наложително условие за личния състав за зелен документ като посочените в заповедта лечебни и обществени заведения.

Общественият бранител желае още да бъде съответно осведомена за формата и реда за издаване документи на преболедувалите лица, при които болестта е открито с бърз антигенен тест.

Повод за следващата рекомендация на омбудсмана е публичното неодобрение и ежедневните тъжби на жители, които са преболедували COVID-19, само че болестта им не е било записано, тъй като е протекло безсимптомното. При следващо лабораторно проучване обаче при тях е открито високо равнище на характерни антитела към ковид или съществуване на Т-клетъчен имунитет против Коронавирус.

Доц. Ковачева акцентира, че тези жители, според рекомендациите на лекуващите им лекари, разполагат с имунна отбрана против вируса и за тях е противопоказно да се имунизират. Именно заради тази причина, те не могат да получат документ за преболедуване и да употребяват произлизащите от него права. А след влизането в действие на заповедта казусът за тях се задълбочава.

„ Важно е да се означи и че съгласно Европейската комисия страните членки от Европейския съюз сами дефинират защо да се употребяват документите за COVID-19, както и че няма категорично въведена възбрана страните да регламентират и други благоприятни условия за вътрешни цели “, написа Диана Ковачева.

Тя счита, че с въвеждането на новата заповед, с цел да не се позволява неравнопоставеност и нарушение на правата на огромна част от преболедувалите COVID-19 лица, е неотложно да бъде разисквана и регламентирана опция, когато преболедуването е открито със серологично проучване за антитела, интензивно обезвреждащи против SARS-CoV-2 или различен научно валидиран способ, тези лица да употребяват същите права, както притежаващите Цифров Коронавирус документ на Европейски Съюз за преболедуване, който да важи за избран период на територията на страната ни.

„ Не на последно място, бих желала да обърна внимание, че в другите страни от Европейски Съюз, където са въведени сходни ограничения, те са оповестени доста по-рано, с цел да имат време хората да се приготвят, до момента в който у нас на процедура разполагат с 2 дни – време, извънредно незадоволително за имунизиране със приключен курс на имунизация и валидиране на документ “, добавя още омбудсманът.

Във втора рекомендация до здравния и до обществения министър Гълъб Донев, Ковачева акцентира, че жители сезират институцията на омбудсмана поради неналичието на изясненост какъв ще бъде статута на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места, тъй като нямат документ и дали ще получават трудовото си заплащане за интервала, в който не извършват служебните си отговорности.

Диана Ковачева показва, че с издаването на заповедта, в границите на по-малко от 48 часа жителите са сложени в условия да не могат да извършват трудовите си отговорности и търсят поддръжка, и решения.

Заведенията и комерсиалните вериги с реакции против бързото въвеждане на зелен документ (ОБЗОР) Кацаров vs Алибегов: Партии ли изкараха заведенията на митинг Софийският щаб предлага присъствено образование за най-малките възпитаници до края на седмицата Денков: След обяд ще имаме решение за онлайн образованието в София-град Купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лекуване на ковид Дете на 5 година е измежду жертвите на COVID-19 Новите случаи на COVID-19 са 4957 Продължаваме да държим върха по смъртност от COVID-19 в Европа След незабавна среща: Болниците в София разкриват спомагателни кревати (ОБЗОР) Заведенията обмислят протест на зеления документ
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР