Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има

...
Приемаме ситуацията напрегнато, защото данните, които излизат, показват, че има
Коментари Харесай

Проф. д-р Татяна Червенякова: Не достигат кадрите в здравната система

" Приемаме обстановката с напрежение, тъй като данните, които излизат, демонстрират, че има болни лекари, медицински и немедицински личен състав, който е в лечебните заведения. Трудно е, тъй като в действителност има хора и не доближават фрагментите в здравната система ". Това сподели в студиото на проф. доктор Татяна Червенякова, изпълнителен шеф на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни заболявания.

Тя сподели още, че се намираме в сложна обстановка, тъй като вирусът е по-заразен, ваксиналното покритие е ниско, а хората не могат да бъдат уверени, че на избрани места би трябвало да се съблюдават ограничения и всичко това води до повишен приток на заболели в лечебните заведения.

По думите ѝ опитът през миналите 18 месеца ще бъде от изгода. В Инфекциозна болница са ангажирани сред 50 и 60 от общо 96 кревати. Обикновено хоспитализацията е на приблизително тежки и тежки случаи.

" Много постоянно пациентите даже в приблизително тежки и тежки случаи отхвърлят да постъпят в болница. Аз изрично мога да кажа, че леките форми ние няма по какъв начин да ги одобряваме, тъй като ангажират кревати, които са нужни на пациенти, които са в сериозно положение ", сподели проф. Червенякова.

Няма основна разлика в клиничната картина на новия вариант на вируса. Типичните признаци са засягане на горните дихателни пътища, висока температура, суха кашлица. Професорът акцентира, че умората и неналичието на вкус са по-специфични признаци.

Инфекциозна болница приема деца с COVID-19 още от първия ден на пандемията.

" Към момента има две деца. разполагаме с задоволително кревати за такива пациенти. Едното дете е на към година, другото - малко по-голямо, положението им не е сериозно. Нямаме леталитет в детската и кърмаческата възраст. Общо взето децата не боледуват толкоз постоянно и при тях клиничните признаци бързо се овладяват ", сподели проф. доктор Червенякова.

Според нея се спекулира с науката и практиката. Възможно е имунизирани пациенти още веднъж да се заразят, само че те ще прекарат заболяването доста по-леко. Проф. доктор Червенякова съобщи, че в Инфекциозна болница има задоволително количество ремдесевир.

" Клиничните изследвания ясно демонстрират за ремдесевира, че той може да съкрати симптоматиката, да понижи престоя в лечебното заведение, само че никога няма да предотврати развиването на тежки форми. Трябва да се уточни неговото предоставяне рано, а пациентите идват в лечебните заведения късно, на петия-шестия ден ", акцентира лекарят.

Проф. доктор Червенякова поддържа имунизирането, защото сега не разполагаме с друго оръжие и посъветва рисковите групи хора да се ваксинират. Тя акцентира, че доброволният принцип ще остане, само че изясни, че би трябвало да се откри път към хората.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР