Придворна дама на покойната британска кралица Елизабет Втора обяви, че

...
Придворна дама на покойната британска кралица Елизабет Втора обяви, че
Коментари Харесай

Расистки скандал в Бъкингамския дворец

Придворна дама на починалата английска кралица Елизабет Втора разгласи, че се отдръпва от отговорностите си към короната. Причината - расистки мнения, които е отправила към чернокожа жена, с която участвали на банкет в Бъкингамския замък. Неприятната обстановка се случила във вторник по време на проведено от кралицата консорт Камила събитие във връзка Световния ден за слагане на завършек на насилието против дами.



Там 83-годишната лейди Сюзан Хъси неведнъж попитала фамозна чернокожа активистка " от кое място е в действителност " и " от коя част на Африка идва ". Въпросът на придворната дама бил насочен към Нгози Фулани - родена във Англия активистка на група, подкрепяща жертви на домашно принуждение. Пред Би Би Си Фулани споделя, че се чувствала като на разпит, а също и че лейди Хъси демонстративно отместила косата ѝ, с цел да прочете името ѝ върху баджа.



Сюзан Хъси е най-дълго служилата придворна дама на Елизабет Втора. Става част от кралския двор през 1960 година и двете с починалата кралица са доста близки. Хъси е и кръстница на престолонаследника принц Уилям. От Бъкингамския замък разпространиха изказване, в което се показва, че ще проучат случилото се извънредно деликатно, с цел да открият всички елементи. Коментарите на към този момент някогашната придворна дама дефинират като " извънредно неприемливи и почтени за жалост ". Изявление беше направено и от двореца Кенсингтън, откъдето декларират: " расизмът няма място в нашето общество ".



Темата е деликатна за английското кралско семейство - в скандалното изявление, което дадоха за американската водеща Опра Уинфри, принц Хари и брачната половинка му Мегън Маркъл обявиха, че също са били обект на расистки мнения поради смесения генезис на американката. Тогава двойката посочи, че тези мнения не са били дело на Кралицата или брачният партньор ѝ принц Филип.



фотоси: Архив/БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР