Придобиването на четири фрегати, вместо две, което беше първоначалното изискване,

...
Придобиването на четири фрегати, вместо две, което беше първоначалното изискване,
Коментари Харесай

Гърция поръчва 4 фрегати и 18 изтребителя на Франция

Придобиването на четири фрегати, вместо две, което беше първичното условие, както и 18 френски изтребителя Rafale са включени в новата гръцка военна стратегия, оповестява електронното издание на вестник Protothema. Програмата се приготвя с доста бързи процедури в Министерството на националната защита и двореца Максимос, резиденцията на министърпредседателя, с цел да се засилят въоръжените сили и да се осигури суверенитетът върху цялата гръцка територия.

През тази седмица гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в коридорите на срещата на върха в Корсика, проведена от френския президент в четвъртък и петък. 

Както разяснява изданието, рецесията в последните 30 дни е показала проблемите, акумулирани в интервал от повече от 10 години, и поради икономическата обстановка по време на дълговата рецесия, и поради неверни решения и забавяния в основаването и използването на военните стратегии.

През идващите няколко седмици и до края на годината се чака да бъдат изплатени към 1,5 милиарда евро за първите незабавни доставки за защита, както беше разкрито от Proto Thema на 14 август. Абсолютен приоритет се дава на закупуването на ескадрила френски изтребители Rafale, 8 от които последна трансформация, и за придобиване на ракети, торпеда и разнообразни типове муниции. Целта е 18-те френски изтребителя да влязат в строя на гръцките военновъздушни сили допустимо най-скоро. 

Все още не е ясно какъв брой от френските бойни самолети ще бъдат нови и какъв брой напряко от редиците на френските Военновъздушни сили. Очаква се, че образованието на водачите, които към този момент са осведомени с френските самолети Mirage, ще отнеме единствено към шест месеца.

Атина даже разисква с Париж опцията да придобие някои нови Rafale, предопределени за някоя трета страна, например Египет - в случай че бъде реализирано съглашение - тъй че програмата да се извършва бързо, спрямо времето, нормално належащо за придобиване на военни самолети.
Островна страна като Гърция постоянно би трябвало да поддържа мощен флот като гаранция за опазване на териториалната си целокупност, отбелязва изданието.

Според някои информации, министър председателят Мицотакис към този момент е дал разпореждане да се направи интернационален търг за придобиване на четири фрегати. Процедурата ще бъде отворена и преди съставянето на късия лист французите от Group Naval, както и заинтригуваните американци, британци, испанци и холандци, които неотдавна са почнали строителството на фрегати за немския флот, ще могат да подават предложения.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР