Придобиването на Bioverativ от Sanofi за 11.6 млрд. долара е

...
Придобиването на Bioverativ от Sanofi за 11.6 млрд. долара е
Коментари Харесай

Сделките в здравеопазването са на рекордно високи нива в началото на годината

Придобиването на Bioverativ от Sanofi за 11.6 милиарда $ е най-голямата договорка от началото на годината

© Christian Hartmann 30 милиарда $ е цената на оповестените покупко-продажби от началото на годината Още по тематиката
Фармацевтичната компания Sanofi придобива Bioverativ за 11.6 милиарда $

Сделката е крайъгълен камък в бизнес тактиката на френската компания
23 яну 2018
Германският тръст Siemens открива два нови хъба в България

Единият ще обслужва автомобилната промишленост, а през другия ще минават потребителските поръчки за района
22 яну 2018
Pfizer обмисля да продаде бизнеса си за артикули за грижа за здравето

Решението е част от тактиката на фармацевтичната компания
11 окт 2017
Сделките на фирмите за частни вложения доближиха следкризисен връх

Мегасделките способстват за 25% растеж при вложенията
1 окт 2017
" Това е най-активният интервал от доста години, евентуално даже от преди рецесията. " Това декларира Майк Силвър, експерт по комерсиално право към Hogan Lovells, който съветва фармацевтичните компании от близо десетилетие. Силвър обаче е единствено един от запалянковците за сливания и придобивания в опазването на здравето, посетил здравната конференция на JPMorgan в Сан Франциско, където към този момент тридесет и шест години фирмите от фармацевтичната промишленост се събират, с цел да договорят евентуални покупко-продажби.

В основата на тазгодишния възторг към изданието на конференцията, изясняват банкерите и юристите, стои възходящият интерес в фирмите, разработващи биотехнологии и общия пазарен оптимизъм, провокиран от прокараната от президента Тръмп данъчна промяна. Големите фармацевтични компании са " фрашкани с пари ", изяснява Силвър, а данъчната промяна улеснява улеснява напредването на капиталите им от чужбина, освобождавайки средства за придобивания.

Наред с това и по-малките компании търсят от ден на ден обединявания, които биха им разрешили да извлекат взаимна изгода от разработваните технологии и да осъществят икономии от мащаба. Иначе казано, по-малките компании в областта на опазването на здравето са принудени да търсят способи за оцеляване, до момента в който съвсем всеки от колосите в сектора като Pfizer, Novartis, Sanofi и F. Hoffman-La Roche към този момент има подразделения във всички сфери на фармацевтичната промишленост.

Скъпите биотехнолочни компании

M&A вълната във фармацевтичната промишленост значително се дължи и на възходящия интерес на фармацевтичните колоси към по-малките компании, опериращи в областта на биотехнологиите, една от дребното останали области на опазването на здравето, в която към момента доминират започващите и по-малките компании. Изглежда обаче и това няма да е задълго.

От началото на годината са оповестени покупко-продажби сред фармацевтични компании за над 30 милиарда $ и една огромна част от тях включват биотехнологични компании. Някои от изпълнителните шефове на фармацевтичните компании обаче предизвестяват, че свръхентусиазмът и конкуренцията сред фирмите може да завършат със сключването на неефективни покупко-продажби. Понастоящем покупко-продажбите с новаторски биотех компании се подписват при награди от над 80% за акция, при приблизително 42% за сектора през 2017. Близо двойната разлика обаче е извънредно висока предвид на обстоятелството, че по-малките одобрени компании нормално имат утвърдени патенти и самоподдържащ се бизнес, до момента в който на биотехнологичните компании им следва да генерират доходи даже без да осъществят облаги, изяснява Робърт Брадуей, основен изпълнителен шеф на Amgen, най-голямата биотехнологична група в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР