Причиняват ли слънцезащитните кремове рак и недостиг на витамин D?

...
Причиняват ли слънцезащитните кремове рак и недостиг на витамин D?
Коментари Харесай

Хваща ли се рак от слънцезащитен крем?

Причиняват ли слънцезащитните кремове рак и дефицит на витамин D? Може ли здравословното хранене да размени плажното мляко? Ето какво написа " Дойче Веле ":

Много хора получават слънчеви изгаряния, изключително през лятото - макар че в действителност съществува добра отбрана срешу тях: слънцепредпазни кремове. Някои хора обаче са скептично настроени към тях, а в интернет се популяризират голям брой изказвания по въпроса. Кои от тях са правилни, кои са подвеждащи или голословни?

Твърдение: " Слънцезащитните кремове съдържат канцерогенни субстанции ", споделя потребителка в TikTok. Всички химически слънцезащитни артикули са канцерогенни и по тази причина хората би трябвало да употребяват единствено по този начин наречените минерални слънцезащитни артикули, които са доста по-здравословни, твърди се в обявата.

Проверка на обстоятелствата: Няма доказателства.

Твърдението не може да бъде потвърдено. " Слънцезащитните кремове не съдържат никакви канцерогенни субстанции ", изяснява дерматоложката Ута Шлосбергер пред Дъждовни води. И кожният лекар Хоуп Мичъл също удостоверява: " Няма никакви доказателства, че слънцезащитните кремове предизвикват рак ".

Няма данни за канцерогенни ефекти 

Основната разлика сред минералните и химическите филтри за слънце е методът, по който стопират слънчевите лъчи. Минералните слънцезащитни артикули образуват преграда върху кожата, която отразява ултравиолетовата светлина. Те не се всмукват в кожата и по тази причина се разпознават по тебеширения си бял цвят. Няма научни доказателства, че минералните слънцезащитни артикули съдържат канцерогени.

Много хора избират химически слънцезащитни артикули, защото те са съвсем невидими върху кожата. Тези кремове би трябвало да се нанасят от време на време на всеки няколко часа, тъй като се отмиват по-бързо. Те съдържат химикали, които трансформират химическата си конструкция и се всмукват от кожата, като по този метод защищават от увреждане от слънцето. За тях също няма научни доказателства, че съдържат субстанции, които са канцерогенни за хората.

Някои слънцезащитни артикули обаче съдържат синтетичния UV филтър октокрилен. Проучване от 2021 открива, че октокриленът може да се разпадне с течение на времето до детайла бензофенон. Той може да аргументи увреждания при животните, изяснява дерматоложката Шлосбергер. Това се удостоверява и от Световната здравна организация (СЗО): Филтърът се смята за канцерогенен при животните и " евентуално канцерогенен " при хората. Въпреки това няма научни доказателства за канцерогенен резултат при хората.

Дерматолозите предлагат да не се употребява остарял химически слънцезащитен артикул от миналата година, в случай че той съдържа октокрилен, а всяка година да се купува нов. Според специалистите по този начин рискът от рак от ултравиолетовите лъчи е доста по-висок.

Слънцезащитните артикули водят до дефицит на витамин D?

Твърдение: " Използването на слънцезащитен крем води до дефицит на витамин D " - това настояват голям брой консуматори в обществените мрежи.

Проверка на обстоятелствата: Невярно.

Експертите са единомислещи, че слънцезащитните артикули не предизвикват недостиг на витамин D. Слънцезащитните артикули с висок фактор (SPF) в действителност филтрират по-голямата част от слънчевата UVB радиация и в това време UVB вълните са тези, които провокират производството на витамин D в кожата. " Клиничните изследвания обаче в никакъв случай не са показвали, че ежедневната приложимост на слънцезащитни артикули води до недостиг на витамин D. Всъщност множеството изследвания демонстрират, че хората, които употребяват слънцезащитни артикули всекидневно, поддържат равнищата си на витамин D. "

Проучване от Кралския лицей в Лондон също стига до заключението, че даже при вярно нанасяне на слънцезащитен артикул с висок SPF не се следи недостиг на витамин D при изследваните лица. Според Шлосбергер недостиг на витамин D след потребление на слънцезащитни артикули не е вероятен, защото те не блокират 100% от UVB лъчите. Останалият %, който въпреки всичко би минал, е задоволителен за поддържане на равнищата на витамин D.

Чернокожите хора не се нуждаят от слънцезащитни артикули?

Твърдение: " Чернокожите хора нямат потребност от слънцезащитен крем ", твърди инфлуенсър с повече от два милиона почитатели в TikTok.

Проверка на обстоятелствата: Невярно.

Това изказване се повтаря неведнъж в обществените мрежи - само че не е правилно. Хората с по-тъмна кожа могат да останат на слънце малко по-дълго без слънцезащитен крем, без да пострадат от увреждане на кожата, изяснява Ута Шлосбергер. Никой обаче няма цялостна отбрана от слънцето. Всеки може да изгори на слънце.

Дерматологията разграничава шест разнообразни вида кожа: Първият вид кожа е доста светла, която е изключително сензитивна към слънцето. Последният шести вид кожа се разказва като " черна ", която е мощно пигментирана и доста по-малко сензитивна. Колкото по-тъмна е кожата, толкоз по-дълго човек може да остане на слънце, без да изгори.

Дерматологът Хоуп Мичъл изяснява: " Знаем, че мощно пигментираната кожа има натурален слънцезащитен фактор от към 13. " Допълнителен слънцезащитен фактор от 30 защищава от по-голям % ултравиолетови лъчи, изяснява още тя. Освен това съгласно Американската академия по дерматология, SPF 30 е минимумът, който би трябвало да ползват всички хора, без значение от тена на кожата им.

Може ли веганското хранене да ви защищити от слънчево изгаряне?

Твърдение: Не е належащо да нанасяте слънцезащитен крем, в случай че се храните вегански, изяснява друга потребителка в ТикТок.

Проверка на обстоятелствата: Невярно.

" Мисля, че това е доста рисково ", споделя дерматоложката Шлосбергер. Според нея човек може да реализира по-добър оздравителен механизъм на кожата посредством по-добро хранене - само че не и да построи слънцезащита.

Твърди се, че морковите имат позитивен резултат върху слънцезащитата. Центърът за съвещания на потребителите в Южен Тирол да вземем за пример написа, че бета-каротинът, " както и други каротеноиди, витамини (особено С и Е) и микроелементи (особено селен) способстват за попречване или възобновяване на уврежданията на кожата, породени от UV радиацията ".

Въпреки това обаче " като единствена отбрана от слънцето приемът на бета-каротин надалеч не е задоволителен и не замества слънцезащитния артикул. " Германското сдружение за битка с рака също удостоверява, че макар че вторичните растителни съединения могат да допринесат ненапълно за слънцезащитата, те не се предлагат като единствена отбрана.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР