Причинителите на вирусния гастроентерит, или както хората го наричат -

...
Причинителите на вирусния гастроентерит, или както хората го наричат -
Коментари Харесай

Стомашните вируси обичат лятото и... децата

Причинителите на вирусния гастроентерит, или както хората го назовават - стомашен грип, се популяризират целогодишно. Но лятото им е обичан сезон - високите температури потискат имунната система, храната елементарно се скапва, децата се събират на огромни групи по морето и паркове, имунната им система е незряла, а и дребните пипат всичко и ръчичките им са непрекъснато в устата. Затова и те боледуват най-често. И най-драматично, тъй като бързо се обезводняват.

Причина за стомашните премеждия са доста -  с изключение на вирусите /ротавирус, аденовирус, норовирус, астровирус и др./ инфекцията може да е и бактериална /салмонела, дизентерия/, паразитите също провокират инфектиране на лигавиците на стомашно чревния тракт.

Най-честата причина са вирусите. Те провокират повръщане, коремни болки, диария и както при всяка вирусна зараза - температура, мускулни болки, настинка, главоболие, изнемощялост. Най-опасно е обезводняването, изключително при дребните деца, най-застрашени са бебетата. 

 деца лято вирус iStock

Затова би трябвало да се познават признаците на обезводняването.То е най-вероятно, в случай че детето се изхожда повече от три пъти на ден, изключително в случай че е съпроводено с повръщане и висока температура. Малките са отпаднали и раздразнителни и отхвърлят да пият течности, което утежнява положението . Признаци за доста обезводняване са мощна изнемощялост, сухи лигавици, хлътнала фонтанела при бебетата, понижено количество урина /сухи памперси/ и ацетонов мирис /устата мирише на ацетон/. При най-малките това е незабавно положение, което изисква венозна рехидратация в болница.

Как да се оправим с обезводняването у дома?  

Това е допустимо при по-големите деца, които спомагат на лекуването. Основното е приема на течности - вода, чайове, айран. Ако изпражненията са значителни и воднисти, се стопира приема на въглехидрати, те провокират ферментация в червата и диарията се усилва. Трябва да се спре изхвърлянето на течности като се лекува диарията и повръщането със съответните средства, предложени от лекаря. Високата температура също е причина за обезводняване - детето диша учестено и течности се отделят посредством дишането и през кожата с потта. Диетата е лека храна /хляб, ориз, макарони, супи/, стопират се краткотрайно грубите храни - пресни плодове и зеленчуци, фасул, леща, зеле и така нататък Не се дават антибиотици, те утежняват положението. Най-важни за лекуването са рехидратиращите разтвори, които се продават под формата на прахчета /разтварят се във вода/ и подготвени в бутилка. Те съдържат значими соли, които се губят с повръщането и диарията.

 деца лято вирус iStock

В множеството случаи вирусният гастроентерит минава без затруднения и родителите се оправят сполучливо с заболяването в домашни условия. В някои случаи положението изисква незабавни ограничения и лекуване в болница или най-малко обзор от експерт. Това се постанова когато детето е доста малко, налице са други съпътстващи заболявания/ диабет, болест на Крон, сърдечно-съдови и др./, диарията и повръщането са многочислени и не се повлияват от лекуването, има кръв и доста слуз в изпражненията, температурата е доста висока, детето е в тежко положение с понижено уриниране, ацетонов мирис, мощни болки в корема.

Предпазването е в положителната хигиена, внимание с храната, изключително навън и в заведенията. За бебетата има ваксина срещу ротавирусната зараза, която протича най-тежко.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР