Причините, поради които котките драскат мебели в дома, могат да

...
Причините, поради които котките драскат мебели в дома, могат да
Коментари Харесай

Защо котката драска мебелите у дома?

Причините, заради които котките драскат мебели в дома, могат да бъдат разнообразни.

Драскането на котката е добра форма за извършения на мускулите за тях. Те съумяват да раздължен телата си и да удължат и приберат ноктите си незабавно по-късно. Движенията при драскане оказват помощ за премахването на външните обвивки на котешките нокти, които им пречат.

Котките драскат мебели в дома, с цел да оставят по този метод образни и ароматни следи. Техните жлези, които са ситуирани сред възглавничките на лапите им, оставят миризми след себе си, тъй че другите животни да знаят, че котката е била там. Когато котките драскат предмети, те също оставят дребни улеи, които са образен сигнал към други котки, че в региона има котка.

Друга причина, заради която котките драскат мебелите е това, че не им е обезпечена подобаваща стърготина. Някои котки са развили желание за драскане към избрани материали, от които тъкмо са направени нашите дивани и фотьойли. Разположението на избрани мебели може да ги направи отлично място за котките да ги надраскат незабавно след пробуждане от сънливост. В дивата природа местата за надраскване нормално се намират в региони, където котките прекарват доста огромна част от времето си.

Как да се оправим с този проблем?

Едно от първите неща, които може да извършите, е да задържите котката да не драска по мебели, като поставите върху тях двустранна лепкава лента. Много котки намират лепкавостта на лентата за много неприятна.

Когато котката надраска вярното място драскане я похвалете или и предложете някаква котешка храна като премия. Можете да употребявате и разнообразни типове образования, защото там експерти се занимават с държанието на котките, с цел да ги научат да драскат по избраните за това предмети и места.

 Котката драска мебелите

Предлагайте по-голямо многообразие от надраскващи предмети с изключение на котешка драскалка. Например, може да употребявате при предложенията някои от евтините картонени кутии или въжета и сезали. Необработеният дървен материал е най-често срещаната алтернатива, по която доста котки драскат и в дивата им естествена природа. Трябва обаче да бъдете сигурни, че тази надраскваща дървен стойка е обезопасена, тъй че да не може да се преобърне и да нарани животното.

Друг добър вид за стопанина на котка може да се окаже пазаруването на плат, сходен на мебелите, по които котката обича да драска, и там котката да прави своите бели. Оставете плата върху мебелите. Когато видите, че котката стартира да драска по него, го преместете на мечтаното от вас по-далечно място.

Ако сте тествали към този момент разнообразни варианти, само че котката ви към момента продължава да унищожава мебелите у дома, тогава може да потърсете професионална помощ от вашия ветеринарен доктор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР