Причината за смъртта на Александър Македонски може да е некроза

...
Причината за смъртта на Александър Македонски може да е некроза
Коментари Харесай

Откриха нова причина за смъртта на Александър Македонски

Причината за гибелта на Александър Македонски може да е некроза на задстомашната жлеза, а не друго заболяване, както се смяташе преди, в това число малария или пневмония. Това твърди екипът на доктор Томас Гарасимидис, почетен професор по медицина от Солунския университет, който повече от 25 години учи вероятната причина за гибелта на великия военачалник.

В хода на своето проучване учените са отсели множеството известни теории, доверявайки се единствено на признаци, следени от съвременници в последните дни от живота на Александър Велики, написа Greek Reporter.
Гърция си изиска от Македония мощите на Александър Македонски*
Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас е изпратил публично писмо до македонския си сътрудник Зоран Заев с настояването да се върнат...

След десетилетията проучвания Герасимидис и сътрудниците му създали извод, че Александър Велики е починал от остра панкреонекроза. Вероятно тя е била провокирана от изостряне на жлъчнокаменна болест дружно с огромно количество вино и тежка храна, с които е злоупотребявал той.

Учените са изследвали всички източници, описващи последните дни на Александър Македонски: мемоари на Птолемей, Плутарх, Квинт Курций и други, с цел да съберат цялостно изложение на неговото здравословно положение и признаци на заболяването, довела до крах. Известно е, че пълководецът се е разболял 14 дни преди гибелта си.

Събраната информация навела доктор Герасимидис на извода, че всички съществуващи по-рано теории за повода за гибелта на пълководеца били гешни. Теорията за малария била изключена, защото, без значение че той имал тресчица, тя съгласно описанията не приличала на маларийна. Освен това маларията не води до гибел за толкоз малко време.

Теорията за пневмония също била отхвърлена, защото възпалението на белите дробове рядко провокира болки в корема, от каквито е страдал пълководецът, въпреки и високата температура да е присъща за нея.
Македония отхвърли да маха паметника на Александър Македонски от Скопие
След като в обществените мрежи бе публикувана информация, че паметникът на Александър Македонски в центъра на Скопие ще бъде демонтира...

Учените изключили също и коремен тиф, защото в този интервал не е имало известия за зараза от това заболяване, също така в източниците няма сведения за диария при Александър Македонски. По същия метод била отхвърлена и теорията за западнонилска тресчица, защото тя провокира енцефалит, а не болки в корема и делириум.

Наскоро се появила доктрина, че Александър Велики страдал от синдрома на Гилен-Баре, при който имунната система на тялото нападна нервите, причинявайки разнообразни признаци, в това число уязвимост на крайниците, водеща до цялостна парализа. Фактът, че синдромът на Гилен-Баре постоянно се предшества от инфекциозно заболяване като респираторна или стомашна зараза, карал учените да считат, че това може да е повода за гибелта на пълководеца. Въпреки това, съгласно доктор Герасимидис, главните признаци, от които е страдал великият поробител, са били тресчица и болки в корема.

Изследователите също отхвърлят да одобряват теорията за това, че Александър Македонски е починал от меланхолия заради гибелта на Хофестион – негов непосредствен другар, военачалник и евентуално обичан. Според една от теориите депресията е отслабила имунната му система, правейки го уязвим за инфекции.

Когато гърците недолюбваха Александър Велики
Чий е Александър Велики? На гърците или на македонците? Този спор тече от години. Исторически факт е обаче, че едновремешните елини из...

Но въз основа на изучените данни гръцките учени са на мнение, че великият военачалник по никакъв метод не е страдал от изтощителна меланхолия. Напротив, даже в първите дни на болестта си той към момента е работил със своите генерали, с цел да възнамерява идната акция.

По подобен метод, съгласно описаните признаци на тресчица и болки в корема, доктор Герасимидис и екипът му заключават, че на 13 юни 323 година пр.н.е., на 33-годишна възраст, Александър Велики е починал от тежък сепсис, породен от панкреатична некроза.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР