Причината лявото да е в криза е свързана с кризата

...
Причината лявото да е в криза е свързана с кризата
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Център на новото силно ляво трябва да е БСП

„ Причината лявото да е в рецесия е обвързвана с рецесията в политическия развой в България. Почти всички, в това число и водещите политически обединения, не са толкоз идеологически основани, а са лидерски партии, доста постоянно с популистки уклон. Това не дава опция за същински идеологически конфликт там, където лявото може да си покаже своята мощ. “

Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин по радио “Фокус “.

По думите му в тази обстановка левицата би трябвало да търси тези решения, които са значими не толкоз за самата партия и за лявото като цяло, а значими за България. „ Страната ни има потребност от мощна лява политика, а с цел да се осъществя тя, би трябвало да има мощна лява партия, която да може да печели избори “, безапелационен е той.

Според Вигенин съществуването на разнообразни обединения, които търсят пътя напред демонстрира, че усилието на Българска социалистическа партия за необятно ляво обединяване е споделено. „ Тоест всеки, който се усеща, че споделя левите визии търси методите, по които лявото да стане още веднъж мощно. В този смисъл нашите дейности са еднопосочни, макар че към този миг наподобява, че се конкурираме “, уточни той.

„ Това е развой, който ще продължи още малко, до момента в който се видят очертанията на едно ново мощно ляво, в център на което би трябвало да бъде Българска социалистическа партия. Ние сме единствената лява партия в Народното събрание, която има действителни благоприятни условия за въздействие. Ще търсим метод по какъв начин да бъдем едно цяло, без всеки от участниците да загуби своята еднаквост “, сподели още зам.-председателят на левицата.

Вигенин очерта част от концепциите на Българска социалистическа партия, които неотдавна започнаха своята реализация - безплатните детски градини, безвъзмездни учебници за учениците, поддръжката за децата, майчинството за втората година. „ Тези оферти са изконно леви, защото десницата не обръща внимание на въпроси като равния старт. Ние желаеме учениците да имат еднакъв достъп до обучение, без значение от опциите на техните родители. В България има огромно разделяне сред небогати и богати и един от методите тази ножица да се затваря, е посредством образованието “, уверен е той.

Във връзка с извършената в Народното събрание полемика на тематика: “Левицата в България – хрумвания, стратегии, политики “ Вигенин разяснява: „ Това е развой, срещата в петък беше единствено началото. Започваме поредност от такива обществени полемики, при които ще се фокусираме върху другите политики на левицата “, изясни той и добави, че този по-активен старт е обвързван с идния Конгрес през февруари.
„ Там ще обсъдим главните направления на новата ни стратегия. Имаме решение, че тя ще бъде призната на общопартиен референдум, т.е. всеки социалист ще може да гласоподава дали я приема или не “, сподели още той и добави, че по този метод чакат доста хора да се припознаят като ляво мислещи, даже и сега да не се дефинират като такива. „ В тези процеси се надяваме и да стигнем до по-младото потомство и да им покажем, че лявото е перспективно и то може да даде различен взор за развиване на страната “, добави Вигенин.

По думите на социалиста тези полемики имат за цел доколкото е допустимо да затворят вътрешните несъгласия в партията, които са повече на личностна основа. „ Също по този начин да се опитаме да увлечем и необятното ляво, което се съставлява от разнообразни обединения, организации и групи, които желаят същинска смяна в България. Ако усетят силата, която бихме имали дружно, мисля че ще има мощен синергичен резултат, който да ускори като цяло политическото посланичество на левицата “, заключи Кристиан Вигенин.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР