Причината е решение на съда в Страсбург по жалба на

...
Причината е решение на съда в Страсбург по жалба на
Коментари Харесай

ВАС отмени решението за отнемане на лиценза на КТБ

Причината е решение на съда в Страсбург по тъжба на някогашните изпълнителни шефове на КТБ. Според Европейския съд за правата на индивида Върховният административен съд е взел решението си за лиценза на КТБ въз основа единствено на ревютата, импортирани от квесторите на банката, а мненията на някогашните изпълнителни шефове и многократните им молби да бъде назначен специфичен представител на банката, са били отхвърлени.

В решението на Европейски съд по правата на човека се приема, че квесторите могат да оспорят решението на Българска народна банка за лишаване лиценза на КТБ, само че те са подвластни от и дават отговор пред Българска народна банка и нямат тласък да оспорват нейното решение. Според Европейски съд по правата на човека правото на достъп до съд допуска самото лице, чиито права и отговорности са изложени на риск, да може да заведе произвеждане пред съдилищата по пряк и самостоятелен метод.

В решението си Европейски съд по правата на човека приема още, че по подобен метод КТБ е сложена в обстановка, при която няма заслужено посланичество и не е имало нито едно лице, разполагащо с пълномощия или с юридически интерес да оспори отнемането на лиценза й.

Лицензът на КТБ бе лишен през ноември 2014 година, банката беше оповестена в неплатежоспособност, а по-късно банкрутира.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР