Причината е, че Русенският университет обучава студенти в специалност АкушеркаРаботещите

...
Причината е, че Русенският университет обучава студенти в специалност АкушеркаРаботещите
Коментари Харесай

Няма недостиг на акушерки в Русе

Причината е, че Русенският университет образова студенти в компетентност " Акушерка "

Работещите акушерки у нас към 31 декември 2022 година са 4175, междинната им възраст е съвсем 50 години като най-висока е в Югозападния район на страната - 55 години. Това сочат данните на Българската асоциация на експертите по здравни грижи (БАПЗГ), предоставени във връзка днешния Ден на родилната помощ - 21 януари, предава Българска телеграфна агенция.

Чества се от 1951 година с декрет на Президиума на Народното събрание като Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Датата е определена съгласно празника Бабинден, който по остарял жанр е на 21 януари.

На възраст над 60 години са близо една четвърт от акушерките (24,29 на сто), а от тях над 70-годишните, които упражняват хуманната специалност са 177.

В СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕГИОН, който обгръща областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, за интервала 2017-2022 година междинната възраст на акушерките е повишена от 46,39 до 48,07 години, а броят им – от 363 на 450 за този интервал, сочат данните на БАПЗГ.

Няма дефицит на акушерки в двете академични лечебни заведения в Русе - УМБАЛ " Канев " и УМБАЛ " Медика ". Това оповестиха от двете лечебни заведения в крайдунавския град, предава Българска телеграфна агенция. Причината е, че Русенският университет образова студенти в компетентност " Акушерка ", които са на стаж в двете лечебни заведения, като в последната година на образованието си влизат в действителна работна среда. Само в АГ-комплекса на УМБАЛ " Канев " работят 50 акушерки.

" Обучението по компетентност " Акушерка " в Русенския университет е от 2011 година, когато е открит факултет " Обществено здраве и здравни грижи ". В курс се образоват сред 20 и 25 студенти ", сподели за Българска телеграфна агенция проф. Иваничка Сербезова от факултета. По думите ѝ приключилите се осъществят главно в двете академични лечебни заведения в Русе.

" Търсят се акушерките. Те се осъществят и в системата на доболничната помощ, при общопракиткуващи лекари, в профилирани акушеро-гинекологични кабинети, работят и в детски ясли. Винаги има търсене на тези фрагменти ", изясни проф. Сербезова. По думите ѝ в случай че преди години за едно място са се борили четирима-петима студенти, в този момент поради демографската рецесия ползата е сдържан. Голяма част остават да работят в Русе, а други в Силистра, Разград и Тутракан. Има и приключили, които намират прехранване в чужбина, поради по-високи заплати.

Проф. Сербезова разяснява, че главният проблем при акушерките е като при всички експерти по здравни грижи - заплащането, което в България не е положително.

" Професията акушерка е доста забавна. Тя е обвързвана с посрещането на нов живот. Това е магия ", сподели професорът.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР