Причината да искаме по-тежконаказуем състав е, че хората с увреждания

...
Причината да искаме по-тежконаказуем състав е, че хората с увреждания
Коментари Харесай

Радослав Стоянов, Български хелзинкски комитет: Хората с увреждания са по-уязвими в позицията на жертва

Причината да желаеме по-тежконаказуем състав е, че хората с увреждания са по-уязвими в позицията на жертва в сравнение с лице с естествен интелектуален потенциал. Тези хора са по-доверчиви и податливи на операция и не могат сами да реагират съответно на дадена обстановка и да я оценят вярно.

Това сподели Радослав Стоянов от Правната стратегия на Българския хелзинкски комитет в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ във връзка унизителното видеото с юноша със специфични просветителни потребности.

" Не може да не разбираш, че поставяш един подобен човек в такава обстановка в оскърбление. Ние, като хора с пълностоен интелектуален потенциал, изискуем грижа към тези, които нямат тази опция като нас. “  

Според него в България липсва закон, който да признае дискриминационния претекст в този случай. Тежконаказуемите сформира в българското наказателно право се плануват за действия с по-висока социална заплаха, действия за дискриминация, това са така наречен закононарушения от ненавист или закононарушения с дискриминационни подбуди, сподели още той, като добави, че в тази ситуация с унизителното видео този тежконаказуем състав не е използван: " Миналата година на работна група в Министерство на правораздаването БХК предложи да се включат и други признаци, един от които увреждането, и да се включат и  за други закононарушения, да вземем за пример принудата. В момента прокуратурата заради липса на такива сформира е квалифицирала действието като безчинство. За страдание нашето предложение не се одобри. “   

Според Радослав Стоянов, разпространявайки фотоси от това видео, даже и с положителни подбуди на отвращение от случилото се, продължава да се накърнява неговото достолепие, по тази причина прикани най-малко да се скрие лицето му, с цел да се резервира достолепието на младежа, тъй като това рефлектира и върху фамилията му, и върху обкръжението му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР