Причината – човешка грешкаРаботник загина, а друг бере душа в

...
Причината – човешка грешкаРаботник загина, а друг бере душа в
Коментари Харесай

Девета жертва на завод убиец в „Арсенал“

Причината – човешка неточност


Работник почина, а различен бере душа в болница с тежки изгаряния при случай в един от заводите на оръжейната компания “Арсенал ”АД – Казанлък. Трудовата акцидент стана в Завод 3, където се създава барут за патрони, гранати и снаряди и стават най-вече злополуки. От 1995 година в цеховете на този цех са починали 8 души, сподели инспекция на “Труд ”.

Причината за следващата акцидент е човешка неточност, сочи главната версия на проверяващите прокурори, следователи, инспектори по труда и шефове от предприятието. Към 10,10 ч 26-годишният Цеко Василев, който от 2 години бил в Завод 3 и по -опитният му сътрудник Красимир Желев (46 г.), който е с 10-годишен стаж в цеховете за димни и термобаритни смеси, работели на нова апаратура. Пламнала е примес за димни гранати, която не е взривоопасна, само че е елементарно запалима при разбъркването. Точно по тази причина самото разбъркване се прави в бронирана кабина, така наречен бъркалка или миксер, а служащите стоят извън, където е и пултът за ръководство на процеса. Неизвестно за какво те са се оказали наоколо по време на възпламеняването. Василев умрял на място, а сътрудника му е откаран в болничното заведение в Стара Загора с 80% изгаряния. Късно следобяд потърпевшият Желев бе транпортиран до профилираната клиника по изгаряния в Пловдив.

“Става въпрос за нарушаване на технологията, при която се работи в този завод. По обясненията на технолозите, служащите не е трябвало да бъдат там ”, заяви след визитата си в “Арсенал ” регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова.

Изпълнителният шеф на заводите инж. Николай Ибушев съобщи, че двамата не са спазили инструкциите, в които категорично е посочено, че когато миксерът работи, вратата на помещението да бъде затворена и в него да няма хора.
“Непонятно е за нас за какво са били вътре при работещия миксер. Има назначена комисия, която ще проверява случая и ще разпита очевидците ”, добави Ибушев.

След завършилия оглед окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов съобщи, че занапред ще се назначават механически експертизи, с цел да се обясни повода за тежкия случай. “Възможно е да е станал заради човешка неточност, само че може и повода да е поради софтуерна неточност или машините да са дефектирали ”, разясни той.

Няма повишения на измерените 26 индикатора за качеството на атмосферния въздух в градовете Казанлък и Мъглиж. Резултатите са получени от изключителното премерване с портативна инсталация за спешни обстановки на Регионална лаборатория – Стара Загора.

Вътрешният министър:


Не е гърмеж, а пожар в „ бъркалка “

 Валентин Радев Валентин Радев
“Инцидентът е в помещение, което е “бъркалка ” и където безусловно се забърква някаква примес. Двамата служащи са били вътре, а не е трябвало да са там, – съобщи вътрешният министър Валентин Радев. – Съгласно технологията и ограниченията за сигурност ръководството на този развой е изнесен, има си табло с бутони извън. Защо двамата са били вътре, ще излиза наяве, само че са нарушили софтуерната дисциплинираност. Запалва се сместа, само че няма гърмеж, а сместа пламва и ги обгаря. Това е особена примес на барутна основа, само че е взривно вещество ”, посочи Радев, който е един от най-големите специалисти по муниции и взривни субстанции у нас. Той уточни, че най-вероятно става дума за човешка неточност, само че инспекциите занапред предстоят.

Черна хроника


Смърт в оръжейните цехове


 02-10 27 май 2016 година 53-годишният Динко Делийски почина след гърмеж на пресоваща машина в клона на цех „ Арсенал “ в град Мъглиж.

25 април 2016 година Взрив избухна във военния цех в Казанлък. Загинаха двама души – инж. Върбан Петков, зам.-директор на Завод 3 и монтьорът Румен Райчев. Инцидентът е зародил при ремонт в постройка на територията на предприятието.

28 февруари 2014 година мъж почина при гърмеж в завод на цех на оръжейния комплекс на „ Арсенал “ край Мъглиж. Георги Костадинов, който бе служащ в цеха, е умрял в резултат на множествена контузия с към 98% изгаряния.

21 юни 2011 година Жена пострада тежко и умря по-късно от раните си в болничното заведение в Казанлък при случай в Мъглиж.

9 октомври 2007 година Взрив докара до гибелта на 48-годишния Атанас Атанасов. Тогава гръмна центрофуга за нитроцелулоза, а служащият издъхна под срутилата се стена от помещението. При същия случай други двама работици бяха обгазени, а един се отърва с драскотини.

26 септември 2000 година в Завод 3 гръмна топлообменник при ремонтни работи. Четирима души пострадаха тежко, а на място почина 47-годишният Петър Курумлиев. Два дни по-късно в реанимация умря и 42-годишният Георги Атанасов.

2 ноември 1995 година При гърмеж в Завод 3 почина 39-годишният Коста Иванов.

При 100 инспекции в „ Арсенал ”


395 нарушавания на безвредните условия на труд за по-малко от 3 година


Нарушени са инструкциите за безвредна работа, счита изпълнителният шеф на сдружението

“Производството, в което е станал случаят, е ново и е обезпечено с ново съоръжение ”, оповестиха Главна ревизия по труда (ГИТ). Заради случая те са командировали в Казанлък и Мъглиж специалисти от София, които да подкрепят сътрудниците си при следствието на следващия случай в заводите “Арсенал ”.

“От 2016 година, когато са последните злополуки с съдбовен излаз в предприятието, до момента инспекторите по труда са направили 100 планувани и следващи инспекции в другите производства на сдружението, включени в листата. Установени са 460 нарушавания, от които 395 по обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. Издадени са 11 акта за прекъсване на машини, работни места, обекти и други, директно застрашаващи живота и здравето на хората и 4 наставления за въвеждане на специфичен режим, когато не може да бъде приложена мярка “спиране ”. В 22 случая на работодателя е потърсена административно-наказателна отговорност. В мощ са влезнали 20 акта. Като цяло издадените наставления се извършват ”, обобщават от инспекцията по труда.
 Николай Ибушев Николай Ибушев
Общо за всички производства в заводите “Арсенал ”, откритите нарушавания, които са застрашавали директно живота и здравето на служащите са необезопасени въртящи елементи на машините; неосигурен метрологичен надзор на средства за премерване (манометри, термометри); разяждане на работно оборудване; непозволено предпазване на горими материали; непочистени работни места от остатъчни взривни субстанции в края на работната смяна; потребление на искрообразуващи инструменти; железни уреди и машини, които не са съответно заземени.

Според изпълнителния шеф на “Арсенал ” Николай Ибушев при последния случай е имало нарушаване на инструкциите за безвредна работа, което съвсем постоянно в специалността на оръжейниците води до случай.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР