Приблизително 100 млн. лева - толкова ще ни струват изборите

...
Приблизително 100 млн. лева - толкова ще ни струват изборите
Коментари Харесай

Христина Христова: Политическата нестабилност винаги се е отразявала неблагоприятно на цялостното функциониране на държавата

Приблизително 100 млн. лв. - толкоз ще ни костват изборите „ 2 в 1 " на 9 юни. Според икономическата прогноза на една от частните банки в България обаче политическата неустановеност и парализата от следващите избори у нас ще костват на стопанската система 1 милиарда лв..

По думите на някогашния обществен министър Христина Христова политическата неустойчивост постоянно се е отразявала неподходящо на цялостното действие на страната. По време на политическа неустойчивост администрацията не действа добре. А бизнеса има доста усилена връзка с администрацията, което му се отразява, изясни в BTV „ Тази заран " Христова и акцентира, че последните три години ставаме очевидци на турбуленция в политиката.

Според финансистът и някогашен ръководител на Бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански по времето на постоянното ръководство България също не е чувствала особена непоклатимост. По времето на тези 9 месеца на постоянното ръководство, нямахме особена непоклатимост. В тъкмо този интервал ние отписахме от Плана за възобновяване и резистентност 1 милиарда и 134 млн. лв. от планове. И то от структурно значими планове, като този за дигитализацията на БДЖ, изясни Каримански. Той съобщи също, че приходите в България порастват и това е реалност, само че въпросът е по какъв метод.

Ако тръгнем от минималната работна заплата, ще забележим, че тя пораства с помощта на някаква политическа интервенция. Което не е обикновено. В западноевропейските страни минималната заплата се сформира на база на продуктивност на труда. По какъв метод българските депутати вземат решение минималната заплата да бъде над 900 лв.. Дали са взели поради продуктивността в България, запита Любомир Каримански.

Христина Христова счита, че сме претърпели рецесията, само че доста браншове не са се възстановили изцяло след пандемията от COVID-19.

Това се отразява в този момент и на други тематики, по които приказваме - да вземем за пример напрежението в събираемостта на бюджета, тъй че да не се постанова да си харчим запаса още при започване на годината, добави тя. По думите й за инфлацията и потребителските цени има удобни трендове.

Едно е какви приходи получаваме, друго е какво покупателна стойност имат тези приходи, посочи Христова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР