При всички случаи по-строгите мерки дават по-добри резултати. Това е

...
При всички случаи по-строгите мерки дават по-добри резултати. Това е
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова разясни крие ли опасности ваксината срещу COVID-19

При всички случаи по-строгите ограничения дават по-добри резултати. Това е един метод да се даде глътка въздух на здравната система. Вярвам, че след седмица данните ще са още по-добри, сподели пред Българска национална телевизия заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

"Ваксината е доста значима стъпка за ограничение на пандемията. Дори и имунитетът да не е дълготраен, това отново е изходът от пандемията. Ще има доста огромно намаляване на заболелите. Очаква се в най-скоро време, след Нова година, да дойдат първите ваксини.

По отношение на рисковете - минимални са затрудненията, местни реакции и прочие, несравними с големите затруднения на болестта. Така че да, това е изходът ", разяснява тя.

Христова уточни, че имунизациите са тествани на задоволителен брой хора, с цел да се видят рисковете. Тя сподели, че с цел да стигнат до продажба тези ваксини са минали през "иглени уши ", проверявани са на предклинична фаза, дребен брой, по-голям брой и към този момент няколко хиляди.

Вирусологът удостовери, че може да се счита, че имунизациите за COVID-19 са безвредни.

По думите й имунизацията ще стартира от регионалните градове. "Предвид това, че е напълно нова ваксина, с цел да се изпълнят тъкмо рекомендациите на производителя на имунизацията, първоначално ще се прави от лекарите. Два приема би трябвало да има - от две до три-четири седмици. Още от първата ваксина обаче има много добър резултат ", сподели още проф. Христова.

На въпрос какъв би трябвало да бъде процентът имунизирани хора, с цел да се отбрани популацията, тя отговори: "На първо време би трябвало да бъдат имунизирани рисковите групи. Това значително ще понижи разпространяването. Колебанието е по-скоро при хората в младата възраст ".

Проф. Христова акцентира, че имунизациите са за профилактика и се поставят на здрави хора, с цел да профилактират болестта. Не би трябвало да има настинки, хреми. Препоръчва се преди болестта, а не при започване на болестта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР