При въртене във вихъра на валса, при поглед отвисоко или

...
При въртене във вихъра на валса, при поглед отвисоко или
Коментари Харесай

Как да се справим със световъртежа?

При въртене във вихъра на валса, при взор отвисоко или на надълбоко, при доста внезапно придвижване или разчитане на карта по време на шофиране – на кой не се е случвало да му се замае за момент главата? Всеки четвърти обаче страда от непрестанно повтарящи се случаи на световъртеж. Какви са аргументите за това и по какъв начин можете да си помогнете, ­ прочетете в идната публикация.

Когато усетим зашеметяване, светът към нас стартира да става неустойчив и ние безусловно излизаме от равновесие. Бързото въртене, като да вземем за пример при возене на увеселително влакче, претрупва навигационната система в главата и тя престава да работи, в случай че очите възприемат доста бързо сменящи се картини, а тялото се форсира в разнообразни направления.

Това, което на панаира е част от развлечението обаче, съставлява проблем за милиони хора. След болката виенето на свят е най-честата (и както наподобява определяща причина) за визитата на доктор от европейците. Какво провокира тази въртележка в главата е неведнъж мъчно да се дефинира.

Търсенето може да бъде подкрепено, в случай че човек деликатно следи чувствата и усещанията си по време на офанзивите на световъртеж: движи ли се стаята, въртят ли се стените? Или замайването настава в несъмнено време, да вземем за пример заран при ставане от сън? Свързано ли е с избрани обстановки, да вземем за пример внезапно изправяне или придвижване на главата? Съпътствано ли е освен това и от възприятие за гадене?

Какви са аргументите?

При ставане или когато дълго време сте били на крайници, кръвното ви налягане може да падне. Кръвта се стича към краката и мозъкът не е към този момент задоволително добре кръвоснабден. От виене на свят, дължащо се на ниско кръвно налягане, страдат най-много подрастващите и по-възрастните хора.

Какво можете да извършите?

• Приемайте колкото е допустимо повече течности (например минерална вода или разредени сокове), само че се откажете от алкохола.
• Не правете внезапни придвижвания, изключително при ставане. Първо раздвижете леко краката си и едвам по-късно леко се повдигнете.
• Избягвайте огромните горещини и / или директното слънце.
• Не поемайте едновременно огромни количества храна.
• При офанзиви на виене на свят легнете с крайници вдигнати на високо, изпийте чаша чай, кафе или хапнете нещо солено.

Как може да ви помогне лекарят?

Дори да се откри съществуване на ниско кръвно налягане, единствено в редки случаи ще ви бъдат предписани медикаменти за поправяне на кръвното. Ниското кръвно налягане най-често не заплашва здравето. С упражняване на спорт за устойчивост (джогинг, колоездене, плуване, туризъм) и закалителни процедури (например топло-студени душове) можете да подобрите положението си и без лекарства.

Виене на свят, обвързвано с кръвообращението – Какво чувствате?

Замаяност, звук в ушите, чувство за неустановеност при стоене и ходене. Понякога ви причернява пред очите или виждате звездички. Други признаци – понижена заостреност на виждане, гадене, горещи талази. При придвижване на главата те нервират сетивните кафези и по този метод провокират офанзиви на световъртеж. Ако главата се държи в неподвижно положение, виенето на свят последователно се успокоява.

Отделянето на отолити може да съставлява спонтанна последица или да е провокирано от мощно разклащане като при удар или акцидент. Жените са два пъти по-застрашени от мъжете, а възрастните хора страдат от отогенен световъртеж по-често от младите.

Какво можете да извършите – Седнете, подръжте главата си неподвижен и изчакайте – световъртежът би трябвало да отшуми след няколко минути. Потърсете лекарска помощ колкото е допустимо по-скоро.

Внимание: Не изключвайте високото кръвно!

И високото кръвно налягане може да се окаже причина за офанзивите на световъртеж. Стесняването на мозъчните съдове също може да докара до понижено кръвоснабдяване. При пациентите с високо кръвно налягане виенето на свят се съпровожда нормално с главоболие. Ето за какво: при подозрение за кръвосистемно обусловено виене на свят наложително би трябвало да ревизирате кръвното си налягане.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР