При търсенето на извънземен живот основният въпрос е: “Кога? Кога най-сетне

...
При търсенето на извънземен живот основният въпрос е: “Кога?
Кога най-сетне
Коментари Харесай

Учени:можем да открием извънземен живот до 20 години

При търсенето на извънземен живот главният въпрос е: “Кога? ”

Кога най-накрая човечеството ще знае сигурно дали на други места във Вселената има живот?

Учените имат очакване – това може да се случи в границите на 20 години. Това са споделили астрономи на научния комитет на Конгреса предходната сряда.

Космическият телескоп “Джеймс Уеб ”, който ще бъде изстрелян през 2018 година, към този момент ще има опция да търси химичните признаци на живот в атмосферите на непознати планети. Това значи, че още през 2018 година човечеството ще има софтуерната опция да търси живот. Трябват обаче още няколко години (поне), преди да открием планета с живот.

 Kepler planet

Планетата “Кеплер 186ф ” през погледа на художник. Тази новооткрита планета обикаля в така наречен обитаема зона към звездата си – място, където течна вода може да съществува. На такива планети ще търсим живот. Credit: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech

“Ние не знаем какъв брой планети ще изучим, преди да открием живот ”, счита Джон Грънсфелд, заместител шеф на НАСА по научните въпроси. “Можем да не го открием на 10 или 100 планети, само че това не значи, че няма да е някъде там ”.

“Ние не знаем какво съставлява извънземният живот ”, оповестява Сара Сийгър от Масачузетския софтуерен институт. “Но ние знаем по какъв начин да работим с това, което животът прави. Животът метаболизира, отделя газове – и това е, което търсим. Хубавата вест е, че какъвто и да е животът – в случай че е на химична основа, ние ще го намерим. Ние ще имаме софтуерната дарба да го намерим до едно десетилетие с “Джеймс уеб ” и евентуално до две десетилетия, с цел да го установим на близнак на Земята, само че всичко зависи от шанса ”.

След като двете галактически задачи за търсене на планети – “Корот ” на Европейската галактическа организация и “Кеплер ” на НАСА – завършиха сполучливо задачите си, учените се надяват да се получи утвърждение за градежа и изстрелването на нова европейска задача – “Плато ”. Тя ще разреши да следи по едно и също време масата на планети, техния радиус, както и химичния им състав.

Европейската галактическа организация ще вземе решение за “Плато ” скоро.

Така с двете идни задачи – “Джеймс уеб ” на НАСА и “Плато ” на ЕКА, човечеството ще добие опция да търси следите от живот в атмосферите на планетите.

“Фактът, че не сме разкрили никакъв живот, не значи нищо ”, счита астрономът Сет Шостак. “Ние занапред сме почнали да търсим ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР