При случаите на домашно насилие трябва да се налага забрана

...
При случаите на домашно насилие трябва да се налага забрана
Коментари Харесай

Съдия Весела Гълъбова: Все повече ще се говори за кибертормоз

При случаите на домашно принуждение би трябвало да се постанова възбрана на всякаква връзка сред жертва и принудител посредством телефони и обществени мрежи, счита зам.-председателят на Районния съд във Варна и началник на Гражданското поделение Весела Гълъбова . За „ Българска телеграфна агенция “ тя разяснява, че сходна мярка е планувана в измененията на Закона за отбрана от домашното принуждение . Според нея казусът е, че не се знае по кое време ще влезе в действие, до момента в който случаите на сходен вид тормоз се усилват. Тя посочи:

„ Орезиляването в обществени мрежи също е принуждение. “

Тепърва в обществото ще се приказва за кибертормоз , съобщи Гълъбова. По думите й има европейски страни, в които се одобряват ограничения по тематиката, съществуват положителни практики, само че България е обратно. Кибернасилието мъчно се проверява и потвърждава , защото е нужна техника и способени движимости лица.

Все по-често в правосъдната процедура като доказателство за принуждение се показват разпечатки от Viber преписка и аудиозаписи , означи Гълъбова, уточнявайки, че всичко това се води като електронен документ и съдът може да го изслуша, а упрекнатата страна – да го оспори. В случаите, когато нищо не се оспорва е елементарно, само че в останалите е нужна експертиза дали има операция или не.

Настоящият Закон за отбрана от домашно принуждение цели да отбрани , а не да санкционира , както е по Наказателен кодекс, уточни съдийката. Тя счита, че е доста значимо на потърпевшото лице да се даде протекция от нов акт на физическо, прочувствено, психическо, полово или икономическо принуждение.

Гълъбова уточни и потреблението на закона не по предназначението му , а като средство в различен развой – бракоразводният . По думите й при тези случаи децата са като разменна монета и е доста значимо съдията да е придобил опит да отсява същинската обстановка от тази, която се рисува и би могла да не дава отговор на истината.

При постъпила молба за отбрана от домашно принуждение , производството е бързо, защото концепцията е в оптимално къс период да се даде отбрана на жертвата, изясни още Гълъбова. Тя посочи, че не е наложително жертвата да подава молбата за отбрана. В закона е планувано, че тази стъпка могат да подхващат и нейни родственици – родители, сестра, брат. Съседи обаче не могат, те имат право да подадат сигнал в полицията, разясни Гълъбова. В случаи на тормоз на деца, молбата може да подаде и дирекцията за обществено подкрепяне, като тя има права и в случаите с хора, сложени под забраняване или с увреждания.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР