При разкопките на древно аборигенско селище австралийски археолози откриха изключително

...
При разкопките на древно аборигенско селище австралийски археолози откриха изключително
Коментари Харесай

Откриха естествена перла на 2000 г. в Австралия

При разкопките на антично аборигенско населено място австралийски археолози откриха извънредно рядка естествена перла на 2000 години, съобщи Агенция Франс Прес. Находката се оказа първата сходна въобще откривана в Австралия.

Изследователите са разкрили естественото украшение в отдалечените и едва заселени северни региони на Кимбърли в провинция Западна Австралия. Целта на експедицията била да изследва развиването на аборигенските общества в късния неолит.

Естествените перли са доста редки и до момента не сме намирали такава на континента, споделя ръководителят на екипа, провеждащ разкопките, доцент Кат Жабо от университета в Уолонгонг, представен от Агенция Франс Прес.

Откритото украшение е с овална форма и с розови и златисти отражения. Диаметърът на перлата е почти 5 мм. Археолозите са я разкрили в яма за ритуални приношения. В културата на локалното австралийско население перлите в никакъв случай не са заемали доста място.

Стридите, които ги образуват, обаче са употребявани в церемониите за дъжд. Такива са откривани от австралийските археолози на повече от 1500 километра навътре в континента.

Възрастта на перлата е открита посредством специфична процедура. Първоначално образуванието е снимано с рентген, а по-късно деликатно съпоставено с култивирани перли. Така с помощта на находката учените като се изключи че се сдобили с неповторим експонат, съумели да открият с приблизителна акуратност възрастта на античното аборигенско населено място.

Ценният експонат ще може да бъде забелязан в най-скоро време в музея на Пърт, където следва да бъде изложен при започване на месец август.

Перлите са познати на човечеството от повече от шест хилядолетия. Те се основават от мекотели, най-много от стриди. Малките бижута се образуват, откакто песъчинка попадне навътре в мида.

Тя стартира да нервира мекотелото и с цел да се отърве от дразнителя, мидата изпуска особено вещество, наречено седеф. То обгръща песъчинката и откакто се втвърди, се образува и самата перла.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР