При проблеми с резервации на хотели и транспорт по време

...
При проблеми с резервации на хотели и транспорт по време
Коментари Харесай

Внимавайте за тези неща, когато планирате отпуската си

При проблеми с резервации на хотели и превоз по време на почивката ни постоянно би трябвало да търсим първо туроператора, който е виновен за нашето пътешестване. Това сподели Димитрина Горанова, ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристическите сътрудници, в " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " .

" Напоследък най-често срещаното отчаяние от страна на потребителите се дължи на обстоятелството, че клиентите употребяват Facebook като съществена платформа за образуване на почивките си. За страдание, в обществената мрежа гъмжи от нерегистрирани туроператори, които не извършват отговорностите си пред закона ", сподели Горанова.

Потребителят, платил по-ниска цена, съжалява нормално в края на почивката си. Най-важното, което би трябвало да проверим при всяка оферта, е дали туроператорът има документ за осъществяване на туроператорска активност и застраховка. Проверката се прави както на уеб страницата на туроператора, по този начин и на уеб страницата на Министерство на туризма, където има указател. Фирмата би трябвало да попада в този указател, в случай че я няма, това е притеснителен сигнал.

И регистрирани туроператори обаче, за жалост, прибягват до трикове на гърба на клиента, сподели още Горанова. " Ако сме недоволни като консуматори, първо би трябвало да се опитаме да решим казуса с туроператора при договаряния. Ако това не помогне, можем да се обърнем към Комисия за отбрана на потребителите. Можем да сезираме Министерство на туризма. Комисията прави инспекция на случая ", посочи Димитрина Горанова.

" Винаги поучавам по опция да пътувате с тестван туроператор, чиито услуги сте употребявали в предишното. Когато получите оферта за пътешестване, би трябвало да Ви се даде бланка, в която да написа какво предлага пакетът услуги. Ако имате въпроси, би трябвало да ги зададете на този стадий. При резервирането се подписва потребителски контракт - в случай че не Ви се даде подобен, това е неправда. Внимателно четете какво включва и какво не цената на услугата. Тези клаузи наложително са написани в потребителския контракт ", сподели защо да внимаваме Горанова.

Обикновено няколко седмици преди пътуването туроператорът би трябвало да Ви изпрати документите за пътешестване - ваучери, самолетни билети, само че е хубаво от самото начало преди заминаването да имаме периодически контакт с туроператора.

“Клиентът не може да пипне и усети услугата на туроператора преди самото пътешестване, по тази причина е значимо да имаме реалистични упования. Понякога проблеми пораждат не тъй като туроператорът не е приключил работата си, а тъй като клиентът има нереалистични упования. Пример давам с Египет - в нашите уши това звучи страхотна дестинация поради пирамидите, само че доста хора се връщат разочаровани, тъй като около тях има доста бедност, препълнено и така нататък ", даде образец Димитрина Горанова.

От позиция на разписание и стратегия в Закона за туризма е записано, че туроператорът е задължен да осведоми навреме, в случай че има промени в полетите, да вземем за пример. Ако се постанова основна смяна в програмата спрямо контракта, който сме подписали, имаме право да се откажем.

" Ако резервацията в хотела ни не дава отговор на предварителната спогодба, първо би трябвало да се обадим на туроператора и да го осведомяваме. Той носи отговорност и е задължен да координира с хотела този проблем. Случва се, когато клиент е резервирал единствено хотел, не цялостен пакет услуги, на рецепция по механически аргументи да му се споделя " Резервацията не е платена, платете си " - не плащайте, до момента в който не се свържете с туроператора! Той е направил резервацията и е задължен да оправи нещата. Ваучерът е документ, който удостоверява, че сме платили за дадена услуга ", напомни Горанова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР