При предсрочен вот българите зад граница отново няма да могат

...
При предсрочен вот българите зад граница отново няма да могат
Коментари Харесай

На първо четене: Приеха промените в Изборния кодекс на Има такъв народ - без мажоритарна система, но с обещание

При предварителен избор българите зад граница още веднъж няма да могат да гласоподават с преференции и да издигат свои претенденти. Създаването на избирателен регион в чужбина се отсрочва, откакто бъдат публично оповестени резултатите от националното броене на популацията. То би трябвало да се организира в интервала от 7 септември до 3 октомври 2021 година
Така планува законопроектът за промени в Изборния кодекс, импортиран от депутатите на Слави Трифонов, който беше утвърден в петък от Народното събрание на първо четене. Такова развиване наподобява доста евентуално - ".
 Скандал сред ИТН и ГЕРБ в Народното събрание: За мажоритарната система и патериците Скандал сред " ИТН " и ГЕРБ в Народното събрание: За мажоритарната система и патериците
Дебатите за промени в Изборния кодекс нажежиха до краен лимит пристрастеностите в Народното събрание по оста ГЕРБ-Има подобен народ. " Ние внесохме мажо...
Първоначално за законопроекта гласоподаваха единомислещо 212 народни представители, само че от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили желаеха прегласуване с претекста, че Станислав Трифонов не е дал своя вот. При повторното гласоподаване " за " законопроекта гласоподаваха 210 народни представители, без " срещу " и с 1 " въздържал се ", с което той бе признат.
.
От " ИТН " оферират още Централната изборна комисия (ЦИК) да се състои от 15 членове и да се назначава с декрет на президента след обществени съвещания .
След преброяването ще се извършат и промени в броя и разпределението на мандатите в многомандатните изборни региони. Ще бъде отстранено условието броят на мандатите в регионите да не може да бъде по-малък от четири.
Без мажоритарна система към този момент, само че с заричане за бъдещето
 Ива Митева: В законопроекта на ГЕРБ има непознаване на изборната система и мажоритарния избор Ива Митева: В законопроекта на ГЕРБ има непознаване на изборната система и мажоритарния избор
В законопроекта на ГЕРБ има непознаване на изборната система и мажоритарната система. Това сподели ръководителят на Народното събрание и народен представител...
Пропорционалната изборна система ще бъде сменена с мажоритарна за идващите постоянни парламентарни избори. Такъв финален ангажимент поеха от Има Такъв Народ на дебата по измененията в Изборния кодекс. Аргументът им да се откажат от главния си приоритет като партия е, че актуалното 45-о Народно заседание евентуално няма да има дълъг живот, а преходът към мажоритарен избор изисква дълга и комплицирана подготовка.
Обещанието направи Ива Митева - определеният от редиците на Има Такъв Народ ръководител на Народното събрание, до момента в който разясняваше импортирания от ГЕРБ-СДС законопроект за въвеждане на мажоритарен избор. " Ние сме за мажоритарна система, както пожелаха българските жители, само че не по този метод. Това, което се предлага от ГЕРБ-СДС, е несериозно ", съобщи Митева. И стартира да изброява минусите на плана:
- не обяснява кой е органът, който ще дава отговор за изборите в чужбина.
- планувано е в границите на 31 районни изборни комисии да се образуват 234 едномандатни изборни региона - " Това е нонсенс да образувате изборни региони в районни комисии. Това допускам, че е взето от смесената изборна система ", посочи шефът на Народното събрание.
- предлага се границите на изборните региони да се дефинират от президента - " Много необичайно решение. Как президентът на републиката ще очертае границите на изборните региони? ", зачуди се Митева.
 Тошко Йорданов цитира Биволъ и упрекна депутатка от ГЕРБ, че е съучастник с наркобос, тя заплаши със съд Тошко Йорданов цитира Биволъ и упрекна депутатка от ГЕРБ, че е съучастник с наркобос, тя заплаши със съд
" Както подготвихте законопроекта за измененията в Изборния кодекс, по този начин можете да извършите и за мажоритарния избор ". Това сподели някогашният кад...
- едномандатните изборни региони в чужбина са закрепени на шест - " Предполагам, че сте хвърлили зарчето и то е паднало на цифрата шест. Не знам дали изобщо разполагате с данни какъв брой българи живеят отвън страната. Те са над 1.5 милиона. Как определихте тези 6 мандата за 1.5 млн. български жители? ", разяснява тя.
- планът съдържа и напълно неразбираеми неща, като това президентът да дефинира и многомандатни изборни региони - " Какви многомандатни региони има в мажоритарна система? Това очевидно още веднъж е останало от една смесена система, която сте я употребили като основа ", сподели Митева.
А най-после заключи: " Тук виждаме безусловно неблагоразумно направена изборна система, непознаване на интернационалните стандарти и непознаване на изборната система и мажоритарната система. "
Скандали и взаимни обвинявания сред ГЕРБ и ИТН
От ГЕРБ отвърнаха на рецензиите с гневна офанзива. " Оставам с усещането, че през 2017 година ние от ГЕРБ сме желали мажоритарната система и ние сме създали референдума. Г-н Йорданов искаше за една вечер да се внесе в пленарната зала и да се одобри мажоритарната система ", разгласи някогашният началник на Народното събрание Цвета Караянчева. И уточни, че на уеб страницата на " Шоуто на Слави " продължава да участва карта с готово изборно райониране. " Имате готово райониране и не виждам къде е казусът. На второ четене ще го входираме. Защото би трябвало да знае българският народ кой влиза в политиката, с цел да лъже, единствено и единствено да седне на депутатските банки ", приключи Караянчева, представена от Сега.
 Ето зад кои промени в Изборния кодекс застана Движение за права и свободи Ето зад кои промени в Изборния кодекс застана Движение за права и свободи
Можем да променим някои неща в Изборния кодекс, към които има малко по-широко обединяване. Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид по...
" Ние на популизъм няма да се подаваме. Да, 2017 година беше импортиран законопроект, само че с цялостното схващане, че няма да се одобри. Не на нас този популизъм, г-жо Караянчева ", отвърна Митева. И даде обещание, че в преходните разпореждания на законопроекта на Има Такъв Народ ще бъде записано, че пропорционалната система ще се ползва до идващите постоянни парламентарни избори.
Намеси се и упоменатият Тошко Йорданов, който оглавява парламентарната група на Има Такъв Народ. " Ще приказвам пределно простичко, с цел да ме разберете междинната част на залата ", обърна се той към герберите. " Вероятността да има предварителни избори е голяма. Това райониране, което го показахте, го правихме преди 4 години и то не е настоящо - нито има броене на популацията, нито някой знае какъв брой българи живеят в съответните области, в това число какъв брой живеят в чужбина. Ако се отиде на предварителни избори, би трябвало да има поправен Изборен кодекс, тъй че да бъде оптимално почтен. Ако този парламент има дълъг живот, тогава приказваме умерено за смяна на изборната система, само че никой не знае кое от двете ще се случи. Ако се стигне до предварителни избори, ние не можем да си позволим да работим по този смотан, несръчен и нездравословен Изборен кодекс, който сега имаме ", съобщи Йорданов.
И добави: " Разбирам, че за вас е по-добре година и половина да обсъждаме мажоритарна изборна система, да има някакво държавно управление и вие да си кльоцате в Народното събрание. Ние нямаме предпочитание да ви даваме това време. Ако се стигне до предварителни избори, те би трябвало да бъдат оптимално почтени. "
Срещу него скочи депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. " Разбрахме, че сте лъгали от самото начало. " Той напомни, че след вота през 2009 година, идващите постоянни парламентарни избори са били чак в този момент - през 2021 година " До 2030 година или 2040 година дали ще има постоянни избори, с цел да въведете мажоритарна система, и до тогава ли ще го карате на тази струна? ", попита той Йорданов.
В същия дух се изрече и съпартийката му Росица Кирова, която разгласи, че преди време е събирала подписи в поддръжка на допитването на Трифонов, и съобщи: " Тези, които са инициирали референдума, не са имали честни планове. " Йорданов отвърна: " Г-жа Кирова, желая да благодаря, че е в парламентарната група на ГЕРБ, не при нас. Само да ви кажа, че имате човек, който съгласно сътрудниците от „ Бивол ”, е съучастник с косовски наркобос. Честито, хора, да ви е жива и здрава! "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР