При оставащи едва четири месеца до началото на олимпийските игри

...
При оставащи едва четири месеца до началото на олимпийските игри
Коментари Харесай

Какви са сценариите за Токио 2020 в сянката на коронавируса

При оставащи едвам четири месеца до началото на олимпийските игри в Токио, организацията за най-голямото спортно събитие върви по проект. Ситуацията обаче е изпълнена с доста незнайни поради световната зараза от ковид COVID-19, коментират специалисти.

В последните седмици все по-упорито се приказва, че олимпийските игри може и да не се проведат, в случай че обстановката със инфектираните не бъде овладяна.

Какъв е залогът

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе, който е най-дълго служилия водач, заложи всичко на провеждането на сполучливи игри. Страната влага 12 милиарда с вярата да получи огромен подтик на стопанската система.

Отделно игрите в Токио имат рекордно спонсорство от 3 милиарда $. В това число не влизат самостоятелните покупко-продажби, подписани от Международния олимпийски комитет (МОК).

Президентът на МОК Томас Бах съобщи, че е убеден, че игрите ще стартират в точния момент. Ръководителят на организационния комитет Йоширо Мори също упорства, че промени няма да има. " Въпреки всичко би трябвало да преценяме обстановката гъвкаво ", сподели Мори.

Олимпийският министър Сейко Хашимото провокира опасения по отношение на забавянето, когато сподели, че договорът на Токио с МОК може " да се пояснява като позволение за отсрочване " до края на годината - забележки, за които частно сподели, че са извадени от подтекста.

В контракта сред Токио и МОК обаче има разнообразни малки врати, които от мнозина се поясняват като " опция за отсрочване в края на годината ".

Нареждане на пъзела

Преди началото на игрите има квалификационни шампионати за установяване на квотите, които занапред би трябвало да се проведат. Част от тях бяха отсрочени, а други преместени за страни, които не са наранени от COVID-19.

Освен това беше взето решение деца да не вземат участие в церемониите по предаване на щафетата с олимпийския огън.

 Какви са сюжетите за Токио 2020 в сянката на ковид
© Reuters

" Това е пъзел, който би трябвало да съберем и наредим ", сподели източник от МОК пред " Ройтерс ", поискал анонимност поради чувствителността на казуса. " Виждаме, че тимове, спортисти, цели страни бъдат наранени от вируса всеки ден. Плановете от време на време би трябвало да се трансформират ".

Може ли да се избере друго място?

Лондон към този момент изрази подготвеност да одобри игрите, в случай че се наложи. Това обаче се отхвърля като опция поради компликациите с логистиката и неналичието на гаранции, че вируса няма да засегне други страни.

" Ако отмените Токио поради опасността от ковид и епидемията, няма никакви гаранции, че обстановката няма да се усложни в Лондон или Лос Анджелис ", сподели Нийл Пилсън, някогашен шеф на CBS Sport, който преговаряше за телевизионните права за олимпиадата.

Провеждане на игрите по-късно през 2020 година също е мъчно, защото от октомври стартират огромна част от спортните шампионати.

Според Пилсън най-хубав вид е насрочване на игрите за 2021 година " Да, ще има някои проблеми, само че това е най-правилното за спортистите, които имат малко шансове в кариерите си да преследат олимпийски орден. Освен това през лятото на 2021 година малките екрани ще имат късмет да излъчват ".

Отмяна на олимпийските игри е най-драстичната мярка, която досега е предприемана три пъти поради международните войни. През 1940 година точно игрите в Токио бяха отсрочени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Токио 2020 (35)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР