При одобрените три ваксини очакванията са до юни месец да

...
При одобрените три ваксини очакванията са до юни месец да
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: До юни очаквам да ваксинираме 2 милиона българи

При утвърдените три ваксини упованията са до юни месец да се реализира покритие от два милиона население. Това сподели пред bTV ръководителят на организацията по медикаментите Богдан Кирилов. По думите му при прибавяне на последващи ваксини, този брой се чака да доближи до 2,5 милиона. „ В взаимозависимост от разрешението за използването, ще има и съответна информация дали всеобщата имунизация ще се случи през март или април месец “, разяснява още Кирилов, представен от actualno.com.

По думите му в идващия месец чакаме още 400 000 дози от първите три позволени в Европейски Съюз ваксини, като колкото по-големи са доставките, толкоз по-бързо ще е темпото на имунизиране в обособените етапи. „ Масовата имунизация ще се случи когато стартираме да получаваме задоволително количества от всички ваксини. Надяваме се към април да има в пъти повече количества и това да разреши да се форсира процеса “, разяснява Кирилов.

Според него следва да се вземе решение дали имунизацията на „ АстраЗенека “ да се слага на пациенти над 65-годишна възраст, въпреки в Германия да не го, предлагат. „ В тази възрастова група има по-малко данни, само че във връзка с имунен отговор и сигурност не се следи разлика “, прецизира Кирилов. На въпрос за какво България е на последно място по имунизиране в Европейски Съюз, Кирилов разяснява, че би трябвало да се огледа на това сложно.

„ Поставените цели и от Европейска комисия, и от обособените страни, са за реализиране на несъмнено равнище на имунизиране. Това е съобразено със мненията на вирусолозите. Ако нещата с разрешаването на използването и доставките вървят, до края на август, началото на септември, може да се реализира едно равнище над 4 млн. в идващите месеци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР