, при който загинаха 44 граждани на Северна Македония, не

...
, при който загинаха 44 граждани на Северна Македония, не
Коментари Харесай

В изгорелия на АМ Струма автобус е нямало пълни туби с гориво, основната версия е човешка грешка

, при който починаха 44 жители на Северна Македония, не е пренасял туби с гориво, в медийното пространство. В това бе безапелационен на конференция заместник-главният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

" Тази версия бе разследвана обширно, само че изрично отхвърлена от нас. Намерени са единствено 3 туби, само че те не са били цялостни, не са се възпламенили, пожарът не е зародил от тях. В тях няма нищо извънредно, с изключение на естествените течности за транспортно средство - гориво, масло за мотор и масло за трансмисия ", сподели Сарафов.

все още е човешка неточност, евентуално подкрепена от - неприятната маркировка, неприятната сигнализация и организация на пътното придвижване. И най-много - рисковата мантинела, в която се е забило транспортното средство.
 Главният прокурор на РСМ: Автобусът е минал обзор октомври, на мястото имаше туби
Главният прокурор на РСМ: Автобусът е минал обзор октомври, на мястото имаше туби

Скопие няма да води редом следствие

Известно е, че лидерът внезапно е свил вдясно, което е довело до удара в оградното оборудване. То пък е сложено по този начин, че освен не обезопасява придвижването, а съставлява заплаха единствено по себе си, споделят следователите. " Шофьорът може да е изпаднал в илюзия, защото там има отбивка за чешма и този разграничителен остров с мантинела е точно там ", разяснява водещият следствието следовател Мариян Маринов.

" Мантинелата безусловно е работила като шмиргел - рейсът се трансформира в кълбо от искри, които са запалили горивото и маслото ", сподели Борислав Сарафов.

Работено е и по версия теротистичен акт, сподели шефът на Национална следствена служба. Взети са експертизи за съществуване на взрвивни субстанции, само че тази догадка е изрично отхвърлена.

Още повече, че и все още са разпитани двама от оживелите, които са били в цялостно схващане при случая. Техните думи изрично удостоверяват - гърмеж, провокиран от каквото и да е, каквито версии се появиха, е нямало , дебело подчертаха проверяващите. И алармираха - в медиите имало доста заблуждаваща информация и подправени очевидци.
 Милтенова: Не злополуката, а пожарът докара до нещастието на
Милтенова: Не злополуката, а пожарът докара до нещастието на " Струма "

Автобусът е бил нов и е имал ограничител на скоростта

" Има много спекулативни теории, доста специалисти и псевдоексперти обикалят студиата. Видях 15 или 20 очевидци, а ние не сме открили нито един. Искам да отсея тези спекулативни информации с действителните данни ", сподели Борислав Сарафов.

По следствието работят шестима следователи и трима прокурори, назначени са съдебномедицинска, автотехническа и пожаро-техническа експертиза. Още на следващия ден в Скопие отпътува екип български следователи и прокурори, които ще получат на починалите, с цел да може те да бъдат съпоставени с взетите ДНК профили от нашите проверяващи. Целта - самоличността на жертвите да бъде открита оптимално бързо, с цел да могат телата им да бъдат върнати на техните близки и заровени почтено.

Освен това от днешния брифинг на прокуратурата стана ясно, че починалите са 44, а 45, както се твърдеше до момента.

В процеса на следствие са получени озадачаващи свидетелства от страна на единият от оживелите - момчето, което е счупило едно от стъклата на рейса и избавило редица от пасажерите. Той, описаха проверяващите, твърди, че оживелите са били 8 души, а не 7, колкото сега са в болница.
 Уволниха двама митничари от РСМ, пуснали у нас рейса на
Уволниха двама митничари от РСМ, пуснали у нас рейса на " Беса Транс "

Излизането на рейса от РСМ не било отразено в митническата система

" Телата сигурно бяха 44. Граничният надзор на " Капитан Андреево " е фиксирал 52-ма пасажери в рейса. В болница са 7 индивида ", сподели шефът на Национална следствена служба. Възможно е било обаче единият изчезнал пасажер да се е прекачил в различен рейс при почивката, която са създали македонските жители по-рано по пътя си.

Към момента не е изрично ясно дали тези показания са истинни, проверяват се граничните описи от другите рейсове.

Освен това основният прокурор Иван Гешев е разпоредил инспекция на положението на пътната маркировка по автомагистралите и основните пътища , като задачата е да се предотвратят сходни произшествия. Ако бъдат открити незаконни дейности, прокуратурата ще повдигне обвиняване. Ако са единствено административни нарушавания обаче, ще бъде сезиран Министерският съвет, заяви представителят на обвинител №1 Сийка Милева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР