При изпълнението на проекта за придобиване на нов тип боен

...
При изпълнението на проекта за придобиване на нов тип боен
Коментари Харесай

България и САЩ повишават координацията по проекта за нов боен самолет F-16 Block 70

При осъществяването на плана за придобиване на нов вид военен аероплан F-16 Block 70 Министерството на защитата на Република България и Военновъздушните сили ще бъдат подпомагани от консултант от Съединени американски щати, финансиран от американското държавно управление. Акцент в работата на съветника ще бъдат действия по политиката, планирането, инфраструктурата, логистиката, поддръжката и повишението на оперативната съгласуемост на бойната ни авиация със съдружниците от НАТО.

Съветникът дойде в България след  визитата в Съединени американски щати през месец юли на заместник-началникa на защитата генерал-лейтенант Цанко Стойков във връзка 30-ата годишнина от стартирането на Програмата за партньорство с Националната армия на щата Тенеси. По време на визитата си той прегледа индустриалната линия на F-16 и се срещна с ръководителите на компанията-изпълнител.

Тези начинания са част от стратегическото съдействие сред България и Съединени американски щати и ще допринесат за подсилване на отбранителните ни институции и качества.

Република България и Съединени американски щати имат трайно партньорство в региона на сигурността като съдружници в НАТО и споделен ангажимент към сигурността на Балканите, Източното Средиземноморие, Източния фланг на НАТО и Черноморския район. Съединени американски щати поддържат напъните на България за рационализация на защитата, в това число закупуването на цялостна ескадрила от самолети F-16 C/D Block 70 и обвързваното съоръжение. Самолетите F-16 ще подобрят противовъздушната защита, усилените ограничения за зоркост и районната непоклатимост, както и поддръжката на Сухопътните войски и Военноморските сили.

През последните пет години Съединени американски щати са обезпечили финансиране за поддръжка на сигурността на България в размер на 238 милиона $ посредством разнообразни стратегии като Програмата за задгранично военно финансиране (FMF) и Програмата за интернационално военно обучение и образование (IMET).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР