При изключително засилено полицейско присъствие и все по-увеличаваща се охрана

...
При изключително засилено полицейско присъствие и все по-увеличаваща се охрана
Коментари Харесай

Иван Гешев не разбира дебата за промени в Конституцията

При извънредно засилено полицейско наличие и все по-увеличаваща се защита от НСО Иван Гешев публично встъпи в служба като основен прокурор. Той бе сбит по въпросите за стартирания от президента Румен Радев спор за възможни конституционни промени, ориентирани към правосъдната сфера и в частност към пълномощията на обвинител щ1. Той не виждал полемика по тематиката, а политически поръчки. " Когато предизвикваш спор, би трябвало да има тематика, а не да го предизвикваш, с цел да изясниш какъв е казусът и дали има проблем. Когато стане ясна тематиката, ще кажа моето мнение, а съм сигурен, че и прокуратурата ще каже своето ", съобщи той. " Ако консултациите, диалозите, дебатите, нямам поради единствено това, което стартира при президента, а целият спор е ориентиран, с цел да се сътвори платформа за някаква полемика, която ще обслужи идващи политически планове или идващи избори, е неефикасно упражнение ", разяснява тематиката и някогашният основен прокурор Сотир Цацаров, който от петък публично ще е ръководител на антикорупционната комисия. Гешев не отговори дали има офанзиви от страна на правосъдната власт. Той обаче щял да опази прокуратурата от опити за политически напън, като съблюдава закона.

След Нова година основният прокурор ще образува Консултативен съвет от изтъкнати адвокати, една от първите им задания ще е да дадат мнение към дебатите за промени в Конституцията. Гешев към този момент е подготвил екипа и визията си за ръководство на държавното обвиняване, само че ще ги разгласи " на по-късен стадий ". Стана ясно, че ще резервира настоящия брой заместници. Гешев чака идният мандат да бъде най-тежкият мандат на основен прокурор по две аргументи. Първата е поради упованието за повече правдивост от страната и прокуратурата, а втората - че " прокуратурата към този момент е на други обороти ".

" Всички прокурори и магистрати са самостоятелни. Този термин " самостоятелен прокурор " е афектиран към прокуратурата ", сериозен бе Гешев към законодателните планове на властта. Той акцентира, че всички прокурори и магистрати се базират на закона, вътрешното си разбиране и доказателства по делото, което гледат.

Късно следобяд Министерският съвет утвърди искане до Конституционния съд (КС) за пояснение на наредбите на член 126, алинея 2 от Конституцията. Повод за тълкувателното запитване е търсенето на ефикасен механизъм за следствие против основния прокурор. Кабинетът пита Конституционен съд дали прокурор може да прави инспекции, следствие и други процесуални дейности по сигнали против основния прокурор, поради общоприетия юридически принцип " никой не може да съди себе си ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР