При голям интерес премина дискусията по въпросите на законодателството на

...
При голям интерес премина дискусията по въпросите на законодателството на
Коментари Харесай

Учители поискаха промяна на закона за предучилищното и училищното образование 


При огромен интерес мина полемиката по въпросите на законодателството на предучилищното и учебното обучение, която бе проведена от Синдиката на българските учители, Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “, със съдействието на Община Варна, с присъединяване на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката в интервала 2017-2021 година и кмета на Варна Иван Портних. В нея се включиха учители и шефове на учебни заведения и детски градини, педагогичен съветници.

Участниците в срещата се сплотиха към концепцията за нуждата от смяна на закона за предучилищното и учебно обучение. Красимир Вълчев съобщи, че от приемането му са минали 6 години, което е задоволително дълъг интервал, с цел да се видят проблемите. Той добави, че е най-важното какво ще учат децата, които ще са на пазара на труда през 2060-2070 година. Според него образователните стратегии би трябвало да бъдат с по-малко понятия и фактология. Намаляване на административната тежест на учителите също е задача, по която би трябвало да се работи.

„ Необходими са две-три стратегии за детските градини, такива за оправяне на учебните дворове и създаване на най-малко 2 спортни площадки в тях, за нови и съвременно обзаведени кабинети, за обезпечаване на налична архитектурна среда в образованието, само че всичко това изисква средства “, счита някогашният учебен министър.

Преди промени в законодателството би трябвало да има изцяло проучване в него, уточни ръководителят на профсъюз „ Образование “ Галина Димитрова. Веселин Рашев от Синдиката на българските учители, благодари за положителното съдействие с Община Варна в лицето на кмета Иван Портних и на шефа на дирекция „ Образование и юношески действия “ Лилия Христова. „ Колективните трудови контракти в областта на образованието, които подписваме във Варна, са образец за останалите градове. Вярвам, че поддръжката за учителите, която получаваме от локалната власт, ще продължи “, съобщи Веселин Рашев.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР