При формирането на цената на газа от Русия за България

...
При формирането на цената на газа от Русия за България
Коментари Харесай

Газпром ще върне на Булгаргаз надвзетите суми до края на март

При образуването на цената на газа от Русия за България отсега нататък ще се взима под внимание освен стойностите на мазута и газьола на тържищата, само че и моментната обстановка на газовия пазар. По този метод цената на синьото гориво ще бъде доста по-близка до пазарната. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на чуване пред отрасловата парламентарна комисия, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Енергийният министър заяви още, че договарянията с съветската корпорация са почнали на 5 август, когато Булгаргаз публично е отправил документално предложение до „ Газпром “. Според Петкова диалозите през тези 7 месеца са били усилени и никога лесни. Най-голямата изгода за България съгласно министъра е, че успяхме да предоговорим формулата за установяване на цената на природния газ за България.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов заяви, че „ Газпром “ ще възвърне надвзетата сума за интервала от5 август 2019 година досега, която е над 150 млн.лева. Парите ще бъдат изплатени до 30 март по сметките на Булгаргаз.

Павлов призна, че при започване на договарянията „ съветският сътрудник е бил шокиран от цената, която сме поискали “. С течение на времето с причини сме съумели да убедим „ Газпром “.

Председателят на КЕВР Иван Иванов съобщи, че сега не е подаден договорът на „ Булгаргаз “ и предложи това да стане до края на деня. „ На първо място Булгаргаз би трябвало да внесе до 11 март заявление за интервала от 1 до 30 април “, предложи той.

Относно въпроса с надвзетите суми към потребителите на „ Булгаргаз “, Иванов съобщи, че- все още КЕВР няма правно съображение да се произнася с решение за минал интервал. Това значи, че би трябвало да се промени Законът за енергетиката.

В случай че се реши компенсацията да стане посредством приспадане в сметките за предстоящ интервал, това решение също би трябвало да стане регламентирано с промени в закона, предложи ръководителят на КЕВР.

Иванов счита, че в случай че се стигне до ежемесечно установяване на цената на природния газ, а не както е в този момент на три месеца, ще сътвори доста тежки проблеми.

БГНЕС напомня, че все още смяната на цената на природния газ с над 5% по отношение на предходното тримесечие, води до смяна и на цените на парното и топлата вода. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР