При евентуално повторение на газовата криза от януари 2009 г.

...
При евентуално повторение на газовата криза от януари 2009 г.
Коментари Харесай

Гърция и Румъния ще ни дават от техния газ при кризи

При вероятно повтаряне на газовата рецесия от януари 2009 година или при друга сходна обстановка, Гърция и Румъния ще бъдат задължени да оказват помощ на страната ни. И то с доставки на синьо гориво от личните им ресурси. Това планува нов правилник в Европейски Съюз, който през днешния ден бе утвърден от Европарламента.

Според изискванията в него всяка страна от Европейски Съюз, която изпитва рецесия на снабдяването с газ, ще може да изиска трансгранична помощ от съседите си по силата на нови правила за съдействие. Единствените прилежащи на България държави-членки са точно Гърция и Румъния, тъй че станата ни, най-малко към този момент, ще може да разчита на помощ единствено от тяхна страна.

При противоположната обстановка обаче България ще би трябвало да даде от своето синьо гориво на Гърция. Освен това тя няма и друга опция, защото не гранични с различен еврочлен с изключение на нас.

Въвеждането на тези нови правила обаче не значи, че страната, която доставя спешно съседката си с природен газ, ще би трябвало да изпитва дефицит за личните си потребности. Според регламента всяка държава-членка ще може да задейства механизма на взаимност, с цел да избегне дефицит. Което значи, че при хипотетичната обстановка, в която Гърция остава без доставки и желае помощ от България, ние от своя страна, в случай че нямаме задоволително синь гориво и за двете страни, ще можем да желаяме помощ от Румъния. Тя пък от своя страна – от Унгария и така нататък

Освен това при газова рецесия помощта от прилежаща страна няма да покрива цялата консумация на синьо гориво в закъсалата страна-членка. Приоритет ще бъде даден на снабдяването с газ на семействата, централното отопление и съществени публични услуги като лечебните заведения. За останалите консуматори синьо гориво ще има, в случай че останат свободни количества.

Новите правила откриват четири " рискови групи " страни членки, които ще си сътрудничат и подхващат взаимни оценки на риска, както и взаимни превантивни и незабавни ограничения. Ще има три равнища на рецесия на снабдяването с газ: ранно предизвестие, паника и изключителна обстановка. Държавите членки могат да разгласят всяко едно от тях посредством информиране на Европейската комисия и способените управляващи в съответната рискова група и прилежащите страни.

Европейската комисия ще има право на достъп до всеки контракт за доставка на газ от голяма важност за сигурността на снабдяването, което значи 28% от годишното ползване на газ в съответната страна членка. Брюксел също по този начин може да изиска информация по отношение на други търговски съглашения от голяма важност за действието на контракта за доставка на газ, в това число контракти по отношение на газовата инфраструктура.

" Нашите жители не би трябвало в никакъв случай да остават без газ в домовете си. Държавите членки се наемат да си оказват помощ взаимно при нарушение на доставките. Новият правилник ще укрепи районното съдействие в планирането за изключителни обстановки и попречване на рецесии и ще направи договорите за доставка на газ по-прозрачни ", съобщи полският евродепутат от ЕНП Йежи Бузек.

Новият правилник обаче към момента не влиза в действие. Той бе признат с 567 гласа " за " 101 - " срещу " - 23 " въздържал се ". Така идната стъпка ще бъде той да се утвърди от Съвета на Европейски Съюз. Едва, когато и това се случи, той ще бъде оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз, а 20 дни по-късно публично ще влезе в действие, прецизират от Европарламента.

Този правилник съставлява съществена част от пакета ограничения за устойчива енергийна сигурност, показан от Европейската комисия през февруари 2016 година Заедно със законодателството по отношение на междуправителствените съглашения (прието през март 2017 г.) този пакет усилва прозрачността на газовия пазар и укрепва устойчивостта на Европейски Съюз при нарушение на снабдяването с газ. Приложение I към регламента съдържа обстоен лист на страните членки, включени в четирите рискови групи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР