Презрението е болезнено и деморализиращо. То може да се изразява

...
Презрението е болезнено и деморализиращо. То може да се изразява
Коментари Харесай

Презрението - най-опасната емоция за една връзка

Презрението е мъчително и деморализиращо. То може да се показва в жестове, гримаси и намръщени погледи, които отразяват несъгласието с казаното или направеното. Някои прояви могат да увредят психическата целокупност, да доведат до раздор във взаимоотношенията и даже да имат незабравим резултат върху развиването на детето.

Въпреки че всички сме привикнали да приказваме за ненавист и равнодушие, а не за пренебрежение, презрението безспорно е най-смъртоносното измежду страстите. То е самобитно оръжие за всеобщо поразяване, което изисква от индивида избрана изисканост на дейностите. Докато гневът и безразличието могат да бъдат мигновени реакции, презрението е по-дълбоко възприятие.

Хората, които презират другите, са водени от ясното желание да нараняват. Те търсят благоприятни условия да осмеят и унизят жертвата. Всичко това се прави с желанието да се нарани съзнанието, да се унищожи самочувствието и трайно да се разрушат взаимоотношенията.

Най-често презрението на даден човек е нещо, което той приема за даденост, и се демонстрира както в очевидни, по този начин и в скрити форми. Важно е да запомним едно нещо: хората, които прибягват до пренебрежение, се характеризират с малодушно държание, съпроводено от обидчивост и прочувствена незрялост.

Постоянното пренебрежение убива взаимоотношенията

Всеки от нас в един или различен миг се е сблъсквал с пренебрежение. Може би в детството, когато някой не е разбирал рисунките ни. Вместо това хората са ги подлагали на критика или осмивали. Може би някой от родителите ни е унижавал нашите дейности, думи или стремежи.

Вероятно и сътрудникът ни, с който сме били във връзка, е имал този табиет. Например той е правил гримаси в отговор на който и да е наш коментар. Или пък е подлагал на критика усетите ни, пренебрегвал е мнението ни и е омаловажавал всичко, което сме правили или не.

Неслучайно психологът и приет специалист по взаимоотношенията Джон Готман декларира след 40-годишни проучвания, че презрението несъмнено е една от главните аргументи за раздялата на двойките.

Нека разгледаме по-отблизо какво най-често дефинира акта на пренебрежение.

  • Презрението е противоположното на състраданието.
  • Докато състраданието е способността на човек да бъде отворен към другите и да вникне в тяхната действителност и потребности, презрението има противоположната функционалност. По този метод първо построяваме стена, а по-късно се изкачваме на нея, откъдето умерено да можем да дискредитираме и да унижаваме другите.
  • Децата, които порастват в среда на непрекъснато пренебрежение и оскърбление, са по-склонни да развият ниска самокритика, възприятие за виновност, позор, стрес и тревожни разстройства.
  • Хората, които презират другите, имат някои общи черти. Те не понасят непознатото мнение и не желаят да се занимават или даже да знаят за непознатите потребности. Те също по този начин имат избрани компликации в общуването.
  • Те са обзети от яд и незадоволеност. Затова употребяват презрението, с цел да проектират отрицателните си страсти и персоналното си незадоволство върху другите.

Презрение и психическо увреждане

Продължителното пренебрежение поврежда душeвността и се отразява на физическото здраве. Университетът в Пенсилвания организира изследване в редица учебни заведения, което открива няколко обстоятелството. Първият се отнася до резултата на презрението върху самочувствието. Всички възпитаници, които са били жертви на оскърбление и пренебрежение, са показали отрицателно отношение към себе си.

По сходен метод презрението, стресът и продължителният тормоз оказват съществено въздействие и върху имунната система. Съответно жертвите на пренебрежително отношение страдат по-често от грип, алергии, храносмилателни проблеми и инфекциозни болести.

Презрението е най-опасната страст, тъй като е унизителна и психически нездравословна. То демонстрира цялостна липса на съчувствие и съпричастност. Носи болежка, страдалчество и боязън. А всичко това води до разпад на прочувствени връзки и до това, че децата ни порастват в боязън и с ниско самочувствие.

Източник: cluber.com.ua

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР