Президентската канцелария на Южна Корея заяви в четвъртък, че ходът

...
Президентската канцелария на Южна Корея заяви в четвъртък, че ходът
Коментари Харесай

Южна Корея нанася удар на КНДР с дипломатическите отношения с Куба

Президентската канцелария на Южна Корея съобщи в четвъртък, че ходът на страната да откри дипломатически връзки с Куба ще нанесе  политически и психически удар на съперникa Северна Корея, чиято дипломатическа опора значително зависи от дребен брой съдружници от Студената война, оповестява АП.

Коментарите последваха известието на външното министерство на Южна Корея в сряда вечерта, че се е съгласило да отвори връзки на равнище дипломат с Куба след среща сред техните представители в Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Севернокорейските държавни медии към момента не са коментирали съглашението сред Южна Корея и Куба.

Високопоставен южнокорейски президентски чиновник, говорейки пред кореспонденти в Сеул, означи, че Северна Корея обичайно разказва връзките си с Куба като приятелски връзки.

Служителят, който приказва при изискване за анонимност по време на брифинг, съгласно разпоредбите на отдела, сподели, че държавното управление на президента Юн Сук Йол е работило интензивно за определяне на връзки с Куба, само че че Куба в началото се е колебала заради връзките си със Севера Корея.

Куба поддържа близки връзки със Северна Корея от 60-те години на предишния век и има посолство в Пхенян.

" Отварянето на дипломатически връзки с Куба е кулминационната точка на нашите старания да разтеглим нашата дипломация към народи, които са били част от социалистическия блок, в това число страни, които са другарски настроени към Северна Корея ", сподели южнокорейският чиновник. " Това ясно демонстрира къде е главният прилив в потока на историята, а също и кой е замесен в този главен прилив. "

Служителят сподели, че Южна Корея е уведомила Съединените щати авансово за решението си да отвори връзки с Куба . В момента Съединени американски щати поддържат икономическо ембарго на Куба, което беше наложено за първи път през 60-те години на предишния век, след революцията, водена от Фидел Кастро, и национализацията на парцели, принадлежащи на жители и корпорации на Съединени американски щати.
 Южна Корея откри дипломатически връзки със остарял другар на Севера
Южна Корея откри дипломатически връзки със остарял другар на Севера

Губи ли Пхенян идеологически съдружник?

Припомняме, че  Куба продължава да поддържа близки връзки със Северна Корея, които бяха основани през 1960 година, като споделената им социалистическа идеология и враждебността им към Съединените щати ги свързаха. Куба има посолство в Пхенян.

Севернокорейският водач Ким Чен Ун назова починалия кубински водач Фидел Кастро сподвижник, съгласно севернокорейските държавни медии. Северна Корея разгласи тридневен формален печал през 2016 г ., когато Кастро умря на 90 години.

Новите дипломатически връзки сред Сеул и Хавана бележат значим поврат за Южна Корея в напъните ѝ да ускори своята дипломация в района на Латинска Америка.

Напрежението на Корейския полуостров е в най-високата си точка от години, откакто през последните месеци и насочи провокативни закани за нуклеарен спор към противниците. В парламентарна тирада предишния месец Ким съобщи, че Северна Корея се отхвърля от дълготрайната си цел за помиряване с Южна Корея и заплаши да унищожи Юга с нуклеарни оръжия, в случай че бъде предизвикан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР