Президентът Владимир Путин благодари на Руската православна църква за подкрепата

...
Президентът Владимир Путин благодари на Руската православна църква за подкрепата
Коментари Харесай

WSJ: Руската църква обяви конфликта в Украйна за свещена война срещу Запада

Президентът Владимир Путин благодари на Руската православна черква за поддръжката на неговата война в Украйна, отбелязвайки първата православна Коледа, откогато пусна армиите си в пълномащабно навлизане, спор, който той дефинира като тип свещена война против упадъчния Запад, написа The Wall Street Journal в материал, показан без редакторска интервенция от Агенция " Фокус “.

На среднощна работа в Благовещенската катедрала на Кремъл съветската държавна телевизия сподели тъмен господин Путин самичък със свещеници, прекръстващ се няколко пъти, преди отразяването да бъде прекратено за социална работа в близката катедрала Христос Спасител.

В коледни поздравления, оповестени от Кремъл, Путин похвали църковните организации за поддръжката на " нашите бойци “.

Патриарх Кирил, водач на Руската православна черква, съобщи в изявление, излъчено по държавната телевизия в събота, че богомолците би трябвало да гледат на войната като на свещена битка против Запада за опазване на " съветския свят “ и сливане на славянските земи под духовния и политически надзор на Москва.

" Нашата битка е за морални правила, нашата битка е за опазване на вярата, битка за бъдещето на цялото човечество, за живота на света – нито повече, нито по-малко “, сподели той. " Ние се борим да запазим човешката цивилизация жизнеспособна. “

Гледната точка на православното управление на Москва контрастира с тази, идваща от Ватикана, където папа Франциск осъди войната в Украйна.

В годишното си коледно обръщение през декември папата прикани за мир в Украйна и макар че се въздържа да опише Русия като агресор, през ноември той съпостави войната с терористичния апетит на Сталин от 30-те години на предишния век и предишния месец с нацисткия геноцид над евреите.

В Киев православните християни също се събраха да честват Коледа в събота. Главата на основната Православна черква на Украйна, митрополит Епифаний, означи празника с свещенодействие в Печорския манастир в столицата, едно от най-важните места на православието.

Богомолците препълниха катедралата " Успение Богородично “ и се разляха по стълбите й в съвсем 1000-годишния манастирски комплекс измежду хорово пеене, камбанен звън и засилени ограничения за сигурност.

Мястото до скоро бе употребявано от обвързвана с Русия черква, която от дълго време господства в Украйна, само че страната сподели, че договорът за наем на катедралата " Успение Богородично “ е изминал в края на предходната година и я съобщи на самостоятелната православна черква на Украйна, основана през 2019 година

Свързаната с Москва черква загуби известност след съветската инвазия и Киев се стреми да я забрани на фона на обвинявания, че нейните свещеници са подкрепяли Русия с думи и каузи. Службата за сигурност на Украйна нахлу в Печорския манастир през ноември, заявявайки, че се пробва да противодейства на " подривната активност “ на съветските разследващи организации.

Православните украинци започнаха да трансформират датата, на която честват Коледа, на 25 декември, в сходство с християните в по-голямата част от западния свят, откакто митрополит Епифаний сподели, че поддържа сходен ход.

Много украинци сега честват и двете дати. В коментар за новинарския уеб страница " Украинска истина ", оповестен в събота, митрополит Епифаний прикани за единение пред лицето на нашествието на Русия. " Започваме новата година в свободна Украйна “, написа той. " Нека това бъде година на победа във войната с империята на злото и година на реализиране на обективен мир. “

В коледно послание, оповестено късно в петък, украинският президент Володимир Зеленски напомни, че работата обичайно се гледа с неодобрение по време на празника, само че сподели, че украинската войска " се бори, с цел да не станем плячка, а да победим звяра “.

В Москва патриарх Кирил сподели, че Украйна прави всичко допустимо да раздели украинците и руснаците и да подсигурява, че украинците гледат на Русия като на зложелател. Основната задача на Руската православна черква е да предотврати това разделяне, сподели той.

В свещенодействие в петък той прикани богомолците да се молят за изгонените от Печорския манастир в Киев, наричайки мястото " страж на същинското, неизкривено православие “.

Путин, който от ден на ден през последните седмици приготвя съветското население за една продължителна война, неведнъж се сравняваше с Петър Велики, събирайки това, което съгласно него са исторически съветски земи, и възстановявайки велика Русия, което Западът желае да предотврати.

Той разчита на мощната православна черква, която го разказва като правоприемник на битката на Съветския съюз против фашизма, с цел да обезпечи морална поддръжка за битката.

Путин, който нормално прекарва православните коледни празници отвън Москва, участва на работа в съветската столица за първи път от 22 години, съгласно съветските държавни осведомителни организации. Това беше първата му Коледа в Кремъл за повече от две десетилетия на власт.

Службата се състоя, до момента в който бушуваха боеве в Източна Украйна, откакто Киев отхвърли апела на  Путин в четвъртък за 36-часово преустановяване на огъня по време на съветската православна Коледа. Зеленски сподели, че страната му няма да одобри помирение, до момента в който съветските войски не изоставен Украйна. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви в събота, че съветските войски са почнали офанзиви по фронтовата линия в източната област Донецк.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР