Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет в

...
Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет в
Коментари Харесай

Доц. Борис Попиванов пред „Марица“: Вървим към нови избори, ...

Президентът ще връчи втория мандат за сформиране на кабинет в първия работен ден на 2023 година – 3 януари. Теоретично постоянно има неочакван за всички вид за образуване на държавно управление, само че този късмет, както и при първия мандат, остава най-малък. Причините са няколко. Първата е неналичието на съществени основни договаряния за кабинет, които да разрешат съставянето на болшинство за поддръжка. Единствените партии, които наподобяват склонни да поддържат втория мандат, биха били Продължаваме промяната и Демократична България. Втората, даже по-важна причина за най-малък късмет за кабинет, е в това, че Политическа партия от изборите на 2 октомври и до в този момент не излъчва обществено действително предпочитание  да сформира държавно управление. Още от първия ден те оповестиха желание да са градивна съпротива в 48-ото Народно събрание, след което от време на време припомнят, че изборите биха били нелош вид за тях. 

В този смисъл, без значение от изказванията, които ще последват, седмицата след връчването на мандата ще бъде употребена по-скоро за затвърждване на позицията и посланията на Политическа партия, в сравнение с за действително желание да се откри поддръжка за кабинет. 

И при третия мандат вероятността за сформиране на кабинет наподобява също толкоз дребна, колкото и до момента. Твърде измъчени ми се костват хипотезите, че едвам партиите, които са били склонни да поддържат първия мандат, само че не са го създали поради ГЕРБ, биха го създали, в случай че мандатоносител е различен. 

Вариантите за трети мандат са пет, като два от тях можем да считаме за съвсем изключени – Движение за права и свободи и Възраждане. Остават като евентуални носители на третия мандат Българска социалистическа партия, Демократична България и Български напредък. В нито един от тези три случая обаче не се обрисува по-голяма възможност за образуване на болшинство. 

В случая с Българска социалистическа партия е ясно, че така наречен партии на смяната не одобряват социалистите за сътрудник, камо ли за мандатоносител на тяхно държавно управление. А ГЕРБ и Движение за права и свободи надали биха били склонни на такава формула в този миг. 

Демократична България надали биха могли да предложат нещо по-различно от това, което Политическа партия ще предложи в предния мандат. А даже да има някакъв късмет, самата Демократична България не би желала доста да осъществя мандат, тъй като  е доста огромна  вероятността при проектокабинет на малцинството той да бъде подсилен изненадващо от ГЕРБ и Движение за права и свободи, с цел да бъде свален след това. Затова по-скоро Демократична България биха били доста внимателни  

Да не създадат неверна стъпка, която ще ги докара до доста по-тежки позиции при последващи парламентарни избори. 

А по отношение на Български напредък, те демонстрираха отвореност към всички, най-голямата допустима всеядност, само че те нямат физиономия, нямат наличие в българската политика. Така че мандат, връчен на тях, би изглеждал прекомерно изкуствено, няма да е ясно кой носи отговорността на едно такова държавно управление. Така че и там вероятността да се осъществя мандат е прекомерно дребна. 

Трите партии в идентична степен биха могли да са евентуални мандатоносители, само че без значителен късмет да сформират кабинет. 

Да, в България всичко се случва, само че в случай че следваме политическата логичност, се движим към предварителни избори.  

Всички избори дават опция за пренареждане, можем да получим по-различни конфигурации. При избори през пролетта е съвсем изключено в идващия парламент да се появи нова значима групировка, нова вяра, която би могла да пренареди съществено залозите. Т.е. евентуално играта ще се състои сред същите участници, както и до момента. Но не знаем дали подреждането би останало същото, тъй като огромната борба сред партиите у нас, която тече от месеци насам и ще продължи, е кой да бъде отговорен за неуспеха на Народно събрание. И съгласно това кой ще надделее в тази борба, кой би бил припознат като главен провинен, можем да чакаме известни разбърквания в желанията на гласоподавателите.  Например в предходната предизборна акция като главен провинен беше припознат Има Такъв Народ и надлежно беше осъден от гласоподавателите. Спечелиха тези, които твърдяха, че Има Такъв Народ е провинен за неналичието на устойчиво държавно управление. 

Кой ще завоюва при последващи избори е рано да кажем, само че би могло да пренареди нещата. 

Има обаче още една причина, заради която би могла да се чака известна смяна оттук нататък – в едни нови избори, даже участниците да са същите, даже да имат почти същите мандати като парламентарни групи, това би било нова обстановка. И досегашните червени линии, досегашните различия  между играчите биха могли да бъдат преодолени по-лесно. Всяка от партиите би могла да съобщи: откакто гласоподавателят още веднъж ни подрежда по същия метод, би трябвало да се примирим с тази действителност и да преодолеем досегашните си неприязни, несъгласия и да създадем взаимни отстъпки, които не бихме създали преди. 

В тоя смисъл не е несъмнено, че едни предварителни избори, даже да имат същия резултат като предходните, биха довели до същата невъзможност, до същата неспособност за сформиране на кабинет. Просто играчите ще станат по-компромисни. Те са подготвени и в този момент, само че ги е боязън гласоподавателят да не ги накаже, в случай че одобряват коалиция, откакто месеци наред са твърдели, че няма да го създадат. Още един филтър е необходим, с цел да могат партиите да обяснят, че са създали всичко допустимо да създадат каквато са желали, само че към този момент могат да създадат единствено това, което е допустимо. 

Всъщност съществената борба са локалните избори. Цялата спекулация към хартиената бюлетина е ориентирана към локалния избор, където ще има значение дали няколко бюлетини са действителни или не. Там няколко гласа ще имат действително значение. Затова по какъв начин ще се гласоподава на локалните избори е доста по-фундаментално за партиите, в сравнение с по какъв начин ще се гласоподава на парламентарните избори. Битката е за там. Освен това поредицата рецесии, които връхлетяха България - войната в Украйна, както и вътрешни, свързани с инфлацията, с цените на главните артикули, плашат доста българските партии. Те нямат подготвени решения, заради което избират да не носят толкоз отговорност за ръководството на страната в тъкмо подобен миг. Но партиите знаят добре, че наличието им в българската политика зависи от локалното наличие. Поради това огромната борба ще е за локалния избор, а не толкоз за възможния парламентарен. 

Резултатите обаче не са предизвестени. ГЕРБ и Движение за права и свободи имат най-значимо наличие в локалната власт, само че техните общински болшинства, кметове са по-компрометирани от всеки път. Неслучайно ГЕРБ оповестиха, че съществени техни кметове няма да се кандидатират за нови мандати. Местните избори ще са доста по-интересни от всички досегашни след 2007 година Чака ни извънредно трагична политическа 2023 година  

 

Визитка

Доц. Борис Попиванов е учител  по политически идеологии и български политически развой в СУ   " Климент Охридски ”. Автор на монографията „ Променящи се облици на лявото в България ”, оповестена през 2015 година в Щутгарт. Автор на проучването " Новият гласоподавател ", както и на доста публикации. 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР