Президентът сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност

...
Президентът сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност
Коментари Харесай

Остри политически реакции след искането на президента да спре клетвата на новите конституционни съдии

Президентът сезира Конституционният съд с искане за оповестяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избора на конституционни съдии . Миналата седмица Народното събрание избра Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Борислав Белазелков (ПП-ДБ) да попълнят двете вакантни места в съда.

По проект двамата би трябвало да положат клетва в петък, само че Румен Радев упорства преди да има изговаряне на Конституционен съд, Атанасова и Белзалков да не встъпват в служба.

В претекстовете си президентът напомня новоприетия член 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност . Според президента тези правила са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, целящи легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.

Последваха остри политически реакции от страна на ГЕРБ, Движение за права и свободи и ПП-ДБ.

Делян Пеевски прикани президентът Радев да подаде оставка още през днешния ден и да разгласи, че основава собствен политически план. " Румен Радев просто си анонсира проектчето „ 3 март ” и по тази причина този проруски президент се пробва да влезе във война с атлантическото болшинство. Съветвам го да не се занимава с това, да подаде оставка през днешния ден, да си основе плана, да се занимава с избори, а не да се крие зад имунитета си ", разяснява ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски след решението на президента да сезира Конституционния съд против избора на нови съдии.

„ Моето мнение е, че президентът се опасява обаче да излезе като водач на тази партия. Пак ще постави някое „ бау-бау ” начело, както го е правил до момента и ще се скрие ”, сподели още Пеевски. Той настоя президентът да реши дали е „ цирково куче ” на Корнелия Нинова , или ще става водач на партия. „ Според мен той се опасява да основе партия, тъй като се опасява за имунитета си ”, добави ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи.

" Очевидно президентът е раздразнителен , че Народното събрание работи и след две години на служебни държавни управления съумя да образува конституционно парламентарно болшинство, което да промени Конституцията и да стартира да попълня държавните органи с изтеклите мандати ", обявиха от ГЕРБ .

" Процедурата по желание на конституционни съдии беше и транспарантна, и открита, и обществена . Препоръчваме на президента да не оказва напън на самостоятелния Конституционен съд като го приканва за несъблюдение на Закона за Конституционния съд и на Конституцията. Напомняме на президента, че за разлика от него, който назначава конституционни съдии еднолично, Народното събрание ги номинира, изслушва и по-късно избира по дълга и транспарантна процедура ", прибавят още от партията.

„ Радев има право да сезира Конституционен съд. Това, което обаче е много брутално от негова страна, е, че той се пробва да саботира активността на Конституционния съд , призовавайки да не се организира клетвата в петък. Това е неприемливо от негова страна ”, съобщи пред ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Атанасов разясни, че не е сюрпризиран от държанието на президента. „ От началото на това Народно заседание той постоянно очевидно е изразявал своето отрицателно отношение към работата на Народното събрание , към болшинството и държавното управление. ”

Единствените, които оцениха като вярно действието на президента бяха от Българска социалистическа партия. Тяхната парламентарната група гласоподава " срещу " избора на двамата конституционни съдии в Народното събрание.

" Призовахме президента да блокира избора и той го направи. Това е вярното решение ", безапелационни са от " Позитано " 20.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР