Президентът Серджо Матарела даде на Конте мандат за съставянето на

...
Президентът Серджо Матарела даде на Конте мандат за съставянето на
Коментари Харесай

Договореното ново правителство в Италия е сериозен удар по Салвини

Президентът Серджо Матарела даде на Конте мандат за съставянето на нова коалиция в Италия

Повече от година досегашният вицепремиер и водач на крайнодясната " Лига " Матео Салвини беше водещата фигура на италианската политическа сцена. Постигнатото в сряда съглашение за ръководеща коалиция сред антисистемното Движение " Пет звезди " и лявоцентристката Демократическа партия в Италия обаче е сериозен удар за него.

Дотук се стигна, тъй като шерването на властта с " Пет звезди " не беше задоволително за Салвини. Той искаше още по-доминантна роля, само че се оказа, че си е направил неверно сметките. Миналата седмица дейностите му на процедура смъкнаха държавното управление, с цел да може да се стигне вероятно до предварителни избори, които той да завоюва, тъй като известността му сега е във напредък. Но общата цел да го спрат сплоти " Пет звезди " и Демократическата партия и те се схванаха за нова коалиция.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В четвъртък краткотрайният министър председател Джузепе Конте одобри мандат за сформирането на ръководство няколко дни след колапса на държавното управление му, включващо крайнодесните и " Пет звезди ". Първите му думи – че Италия би трябвало да има водеща роля в Европа, бележат ослепителен контрастност с позициите на " Лига ".

Друг мандат за Конте

След като президентът Серджо Матарела му даде мандат за съставянето на нова коалиция, Конте съобщи, че би трябвало да се навакса изгубеното време, защото страната се намира в доста деликатна фаза. Той упрекна Салвини, че е основал политическа рецесия поради персоналните си ползи, и разяснява, че водачът на " Лига " е захласнат от концепцията да се затварят пристанища за имигрантите.

Конте ще показа лист с министрите през идващите дни и ще стартира незабавна работа по бюджета за идната година. За да проработи новата коалиция обаче, двата нови колегата би трябвало да намерят още неща, които ги свързват, с изключение на общата цел да се изолира Салвини. А техният съюз ще бъде преследван на всяка стъпка от индивида, който пратиха в нежелана съпротива, обобщава разбор на Военновъздушни сили.

Новите сътрудници

Ръководството на " Пет звезди " дълго време беше враждебно към Демократическата партия. Миналата седмица двете обединения започнаха договаряния за бъдещо партньорство, откакто Конте подаде оставка под угрозата на избор на съмнение, импортиран против премиера от вицепремиера Салвини. В сряда " Пет звезди " и Демократическата партия си стиснаха ръцете, защото позволиха една от главните спънки, а точно настояването на антисистемната партия Конте да остане министър председател. Сега задачата е съставяне на държавно управление, което да остане на власт до идващите планувани избори през 2023 година

Германският финансов министър Олаф Шолц разяснява пред Reuters, че съставянето на нова ръководеща коалиция в Италия е добра вест за Европа. И добавя, че се радва да види, че властта поема " постоянен и напредничав " кабинет. Според анализатори този ход може да бележи преломен миг в изстиналите връзки сред Рим и Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР