Президентът събира законодателната и изпълнителната власт за проблемите в Изборния

...
Президентът събира законодателната и изпълнителната власт за проблемите в Изборния
Коментари Харесай

Без управляващите на консултациите при президента за промяна на Изборния кодекс


Президентът събира законодателната и изпълнителната власт за проблемите в Изборния развой. Срещата при президента стартира без ръководещите.

Без представители на управлението на Министерския съвет, Народното събрание и на представителите на ръководещата коалиция протекоха диалозите.

„ Управляващите претендират за разговор сред институциите, само че на процедура избягаха от него “, разяснява президентът.

Машинното гласоподаване и изборните описи

Президентът изведе диалозите, свързани с машинното и отдалеченото гласоподаване, както и за актуализиране на изборните описи. Поиска и по-тежки санкции за платен и манипулиран избор.

Това са съществени проблеми, само че в случай че ще минаваме към други механически устройства, също би трябвало време. Да не се окаже, както на предните избори, че в закона е планувано машинно гласоподаване, само че няма време за провеждането на нужните процедури, акцентира още президентът.

Румен Радев означи и че в Закона за държавния бюджет за 2020 година няма заделени средства за машинно гласоподаване. „ Затова беше мястото тук на Министерския съвет да каже ясно своя ангажимент и какво считат да вършат – ще наемаме ли, ще закупуваме ли машини. Винаги е по-рационално да се закупят машини, тъй като излизат по-евтино “, добави президентът.

Президентът открои актуализацията на изборните описи като друга значима тематика. Според него това е нужна стъпка, само че ще изисква голяма по размер активност. По думите на президента този въпрос още веднъж е в пълномощията и отговорностите на Министерския съвет. „ Знам, че не им се желае на ръководещите, неуместен е за тях, само че той е от изгода за българските жители и българската народна власт и би трябвало да се случи “, съобщи още президентът.

Позициите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи

Според Българска социалистическа партия, с цел да не се стигне до промени в последния миг, добре е работата по измененията в Изборния кодекс да стартира още в този момент. Движение за права и свободи бяха безапелационни, че всеки български жител трябвада има правото да може да избира и да бъде избиран, без ограничавания, каквито има сега.

„ Проблемите на изборния ни развой от дълго време са известни, те бяха доказани и от изтеклите два избора през миналата година. Те не се вземат решение през годините по няколко аргументи, една от които е, че тази тематика се отваря постоянно в навечерието на следващия избор “, съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

„ Във времето парадигмата за смяна на изборното законодателство е била да се улесняват българските жители, да могат упражнят конституционните си права. Обикновено власт имащи да трансформират по тяхно убеждение законодателството, тъй че да имат съгласно техните разбирания, авантаж на първи идни избори, означи водачът на Движение за права и свободи - Мустафа Карадайъ.

Коментарът на ГЕРБ и Обединените патриоти е, че поради отсъствието им, диалозите по тематиката би трябвало да се водят в Народното събрание. Там през вчерашния ден беше основана работна груа от всички парламентарно показани партии, с цел да се работи по тематиката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР