Президентът Румен Радев заяви, че има редица неща, които трябва

...
Президентът Румен Радев заяви, че има редица неща, които трябва
Коментари Харесай

Радев иска промяна в плана за зелената икономика

Президентът Румен Радев съобщи, че има редица неща, които би трябвало да се ревизират в проекта за развиване на България. В момента документът е предаден за съгласуване в Европейската комисия.

Държавният глава, който приказва пред публицисти през втория ден от съвещанието на европейските водачи в Брюксел, акцентира, че преходът към зелена стопанска система, какъвто е заложен, крие своите рискове за нас.

Той добави, че служебният кабинет, въпреки да няма нужната оторизация, работи в тази тенденция:

„ Надявам се служебният кабинет, там е съсредоточен сериозен експертен капацитет, да успее в период да предложи тези планове. Има време, несъмнено, времева рамка, в която те би трябвало да преминат утвърждение и координиране, да се върнат отново. И в случай че идващото постоянно държавно управление ги припознае, това значи, че работата ще бъде свършена “.

Държавният глава акцентира, че в случай че преходът към зелена стопанска система се реализира по признатия сега метод, това ще значи богатите страни да стават по-богати, а бедните като нашата - още по-бедни и да губят своята конкурентоспособност.

Затова съгласно него са нужни доста съществени вложения от тези, които „ ни тикат “ в тази посока:

„ Ние нямаме ресурсите да го създадем и второ – изисква време, тъй като в случай че следваме покорно това, което към този момент е признато, това значи нашите базови мощности – приказвам за въглищната енергетика, напълно скоро ние сами да се откажем от тях, тъй като ще станат безусловно непостижими. Ще има и огромен обществен резултат върху най-уязвимите обществени групи. Така че ние сме длъжни да защитим, доколкото можем в тази обстановка, нашия интерес “.

Президентът Радев заяви, че се чака на Съвета през втората половина на юни да има напредване на въпроса за започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз

Прехващането и насилственото приземяване на самолета на Райънеър над Беларус е в прорез с интернационалното право, съобщи президентът. 

Радев уточни, че редом с изразяването на безпокойствие би трябвало да се търси разговор с Русия и се стимулира по този начин:

„ Ако продължим да стоим прекомерно разграничени с Русия, къде ще отиде тя. Знаете, че тя може да поеме и по различен път, знаете за все по-голямото доближаване с Китай. Така че би трябвало да се търси салдото, би трябвало да се търси разговорът “.

На въпрос на „ Хоризонт “ за какво през вчерашния ден не е изразил позицията си за насилственото приземяване на пътническия аероплан в Минск преди началото на съвещанието в случай, че това са създали множеството европейски водачи, той отговори:

„ Вземането на отношение от мен, когато съставлявам страната в Европейския съюз, е в Съвета на Европейския съюз. Снощи всички водачи изрично осъдихме дейностите на Беларус по отвличането и насилственото кацане на самолета, което е безусловно нарушаване на интернационалното право, разпоредбите за гражданско въздухоплаване и заплашва сигурността на полетите. Причината за прехващането е изрично в прорез с интернационалното право “, заяви БНР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР