Президентът Румен Радев закова Демократична България с въпрос за Путин.

...
Президентът Румен Радев закова Демократична България с въпрос за Путин.
Коментари Харесай

Радев изпоти Демократична България с въпрос за Путин. Скандал за оръжие

Президентът Румен Радев закова Демократична България с въпрос за Путин. Шестите съвещания за кабинет – с Демократична България, се трансфораха в пикантен спор за даването на оръжия за Украйна и модернизацията на българската войска.

Вие путинофили и русофили под прикритие ли се, попита Радев и изпоти управлението на Демократична България. Въпросът на президента бе предизвикан от фейсбук пост на Ивайло Мирчев.
-->
Г-н президент, в случай че знаехме, че тук ще се разясняват фейсбук постове и ние щяхме да се подготвим, отговори Христо Иванов.

Престрелката стартира, откакто Радев сложи тематиката за военната помощ към Украйна.

" Аз като боен съм извънредно сериозен към вашите апели да се разоръжим по време на война преди да сме доставили и усвоили нови мостри техника и въоръжение ", сподели Радев и помоли представителите на " Демократична България " да кажат на какви числа почива тази тяхна концепция.

От своя страна Христо Иванов регистрира, че не разполагат с съответни числа.

" Нашата цел е изпълнителната власт да получи политическата поддръжка да вземе решение за това. Каква тъкмо е въпрос на преценка на изпълнителната власт. Никога не сме претендирали да оказваме тъкмо какво въоръжение, в каква степен, по кое време и по какъв начин ", сподели Иванов.

Според него нуждата от въвличане на Народното събрание не е била добър знак, защото решението е трябвало да бъде взето от изпълнителната власт.

Христо Иванов обърна внимание, че решението за военна помощ на Украйна, дава необятен мандат за цялостна рационализация на Българската войска и причини, когато се водят договаряния, страната ни да наподобява съдружник, на който може да се има доверие.

" Вие говорите за замесване в огъня на войната, само че дано да си даваме сметка, че в случай че изглеждаме страна, която не може да споделя отговорностите за сигурността в Източна Европа пред лицето на една експанзия, която не е експанзия против една настрана взета страна, това е част от една дълготрайна политика на Путин по реконструиране на неговото имперско въздействие, това е предизвикателство към съюзите, в които членуваме ", разяснява Иванов.

Според него способността ни да покажем, че можем да носим съюзническа отговорност е доста значима. " Ако Путин успее, това няма по какъв начин да откри обективен и дълготраен мир, а най-малкото в наш интерес ", счита още съпредседателят на " Демократична България ". 

Радев подсети на Христо Иванов, че нееднократно е подчертавал, че националната сигурност е пиедестал на сигурността.

" Вие особено в продължение на месеци проповядвахте една теза, че модернизацията на Българската войска би трябвало да се обвърже с даване на въоръжението на Украйна и то по подобен метод, че незабавно даваме и получаваме надлежно натовско. Вие по какъв начин си го представяте този развой? Можете ли да посочите какво стана и какво получиха тези страни, които са дали такова въоръжение? ", попита Радев.

" Г-н президент, мисля, че сме на съвещания за сформиране на държавно управление, няма никакъв проблем да проведем този разговор. Ние в никакъв случай не сме обвързвали тези два процеса в такава степен. Считали сме, че те са логичен свързани ", сподели Христо Иванов и съобщи, че в никакъв случай не са казвали, че първо даваме, а след това получаваме ".

Съпредседателят на " Демократична България " и попита на собствен ред:  " Вие месеци наред твърдите, че сходно решение ще ни вкара във война, не считате ли, че в случай че имате такава информация, трябваше да свикате КНСНС и да ни запознаете с тази информация за съответните опасности от вкарването на България във война ".

Христо Иванов и регистрира, че доста други страни са дали оръжия на Украйна. " Националната сигурност изисква извънредно отговорно отношение. Тя не търпи аматьорски тълкования. Тя изисква гаранции, а не лозунги. Изисква професионализъм, а не празнословие. ”, отговори Радев.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР