Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство

...
Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство
Коментари Харесай

Радев връчи третия проучвателен мандат на БСП

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия. Той бе признат от ръководителя на парламентарната група Георги Свиленски.



"В осъществяване на Конституцията на Република България разпореждам на Българска социалистическа партия да уточни претендент за министър-председател. Българска социалистическа партия съумя да резервира положителният звук в една комплицирана обстановка. Показахте, че можете да търсите консенсуса и да работите с останалите политически групи. Вярвам, че полезностите, които сплотяват хората от левицата - мир, взаимност, независимост, са полезностите, които би трябвало да се управлява всяко едно българско държавно управление ", обърна се президентът към Свиленски.

"От името на ПГ на Българска социалистическа партия желая да ви уверя, че ще поставим всички старания да съставим кабинет, който да работи за сигурността и благоденствието на българските жители. Надявам се на отговорността на всички политически групи, които до в този момент обявиха угриженост да осигурим нужната поддръжка за постоянно държавно управление ", съобщи от своя страна Георги Свиленски, представен от

Според конституцията президентът в седемдневен период след връщане на втория мандат разпорежда на някоя последваща парламентарна група да уточни претендент за министър председател. Според решение на Конституционния съд от 1992 година, откакто бъде излъчен, претендентът за министър председател има седемдневен период, в който да показа състав на държавното управление.

Няма обаче тъкмо избран период, в който да се уточни претендентът за министър-председател. Това дава опция третият мандат да продължи по-дълго, което дава опция и за повече договаряния за държавно управление.

До започването на конституционната процедура в опит за ново държавно управление в границите на сегашния парламент се стигна след гласуването на избор на съмнение и оставката на държавното управление на премиера Кирил Петков. На 8 юли номинираният за министър председател от най-голямата парламентарна мощ "Продължаваме Промяната " (ПП) Асен Василев върна на президента несбъднат първия изследователски мандат, откакто Политическа партия не съумяха да съберат поддръжка за техен нов кабинет.

В четвъртък, 14 юли, от ГЕРБ-СДС потвърдиха позицията си пред президента, че няма да упражнят даденото от конституцията право за осъществяване на изследователски мандат за държавно управление в този парламент, както и че няма да показват претендент за министър-председател.

Ден по-късно, на 15 юли, преди да реши на кого да връчи третия мандат, президентът организира, както беше оповестил, съвещания с всички парламентарни сили, с цел да чуе каква формула оферират за излаз от рецесията, какви са техните настройки за коалиране, за търсене на парламентарна поддръжка за сформиране на държавно управление, и към какви цели и стратегии биха търсили обединяване.

На консултациите четирите партии от досегашната ръководеща коалиция – „ Продължаваме Промяната “, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “, „ ИТН “, въпреки и с нюанси в позициите си, заявиха желанието си за разговор и да положат старания за основаване на ново държавно управление в границите на този парламент.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР